*Nettavisen* Nyheter.

Bosnier terrorsiktet

Terrorsiktet bosnier, Adis Medunjanin, i retten i New York. Foto: Scanpix

Amerikansk politi mener bosnier (25) er tilknyttet al-Qaida.

10.01.10 13:46

Bosnieren Adis Medunjanin (25) ble pågrepet etter en vill biljakt i New York tidligere i uka, opplyser en kilde hos påtalemyndigheten - skriver NTB.

En 24 år gammel drosjesjåfør av afghansk opprinnelse, Zarein Ahmedzay, ble kort tid etter pågrepet på Manhattan.

Begge de to mennene skal ha bånd til den afghanske immigranten Najibullah Zazi (24), som ble pågrepet i september, anklaget for å ha kjøpt kjemikalier og planlagt bombeaksjoner i New York på årsdagen for terrorangrepene 11. september 2001.

- Planla drap
Den foreløpige siktelsen mot Medunjanin lyder på planlegging av drap i Pakistan, og han er også siktet for å ha tilknytning til al-Qaida.

Ahmedzay er i første omgang siktet for å ha løyet til FBI.

Sikkerhetseksperter omtaler Zazi-saken som en av de alvorligste som er avslørt i USA siden terrorangrepene høsten 2001.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman hevdet denne uka at Balkan er i ferd med å bli ny yngleplass for al-Qaida, og han trakk særlig fram Bosnia. Lieberman viste til etterretningsinformasjon, men ble kraftig imøtegått av bosniske myndigheter.

Bosnias utenriksminister Sven Alkalaj avviste påstanden og viste til at verken bosnisk eller vestlig etterretning har opplysninger om terrorceller eller treningsleire for terrorister i landet.

- 90-tallet nøkkelen
- Nøkkelen til å forstå hvordan al-Qaida har kunne bygge opp terrorceller i Europa, ligger i krigen i Bosnia på 1990-tallet, hevder Evan F. Kohlmann i boken «Al-Qaeda's Jihad in Europe: The Afghan-Bosnian Network».

- Ved å bruke krigen i Bosnia som dekke, strømmet Osama bin Ladens afghansk-trente islamister til Balkan, der de bygde opp en europeisk terrorinfrastruktur som senere ble benyttet i angrep mot USA, skriver Kohlmann.

Osama bin Laden fikk selv bosnisk pass i 1992, og han besøkte landet flere ganger. Bin Ladens høyre hånd, egypteren Ayman al-Zawahiri, drev ifølge vestlig etterretning treningsleire og smuglernettverk, men disse er for lengst oppløst.

Bosnisk etterretning har samarbeidet tett med andre lands tjenester det siste tiåret, og mener å ha god oversikt over det som i dag måtte være av ytterliggående islamister i området.

Spøkelset fra fortida har likevel dukket opp med visse mellomrom, blant annet i 2004 da 190 mennesker ble drept av en serie terrorbomber i Madrid. Den ene av hovedmennene kom fra Bosnia. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.