*Nettavisen* Nyheter.

Bosnisk serber dømt til 27 års fengsel

En bosnisk serber ble tirsdag dømt til 27 års fengsel for medvirkning til drapene på inntil 8.000 muslimer i Srebrenica i 1995.

Momir Nikolic (48) arbeidet som etterretningssjef i styrkene som omringet Srebrenica øst i Bosnia før serbiske styrker begynte å henrette byens mannlige befolkning, melder NTB-Reuters-AFP.

I mai erklærte han seg skyldig i å ha forfulgt ikke-serbere under krigen på Balkan. I gjengjeld sløyfet FNs krigsforbryterdomstol for tidligere Jugoslavia fire andre tiltalepunkter.

Straffen var sju år strengere enn aktors påstand.

Bosniere i Haag
Samme dag møtte to bosniske offiserer i retten i FNs krigsforbryterdomstol i Haag. De to er de høyest rangerte bosniske muslimene som er tiltalt for krigsforbrytelser hittil.

General Enver Hadzihasanovic og oberst Amir Kubura er tiltalt for ikke å ha forhindret forbrytelser som ble begått under kampene i 1993 og 1994 mellom den bosniske hæren og bosnisk-kroatiske styrker i det sentrale Bosnia.

Minst 200 kroatiske og serbiske sivile ble drept under muslimske angrep mot kroatiske styrker, og mange av dem skal ha blitt drept av utenlandske islamister.

- Denne rettssaken vil vise at krigsforbrytelser ble begått av begge parter under konflikten i det sentrale Bosnia, sa aktor Ekkehard Withopf da rettssaken åpnet.

- Passive
De to mennene er ikke tiltalt for selv å ha drept sine motstandere, men for ikke å ha hindret sine underordnede i å utføre forbrytelsene.

Serberne anklager krigsforbryterdomstolen for å være partisk fordi langt flere serbere er tiltalt enn de øvrige etniske gruppene.

De bosniske muslimene og kroatene sto i utgangspunktet sammen mot sine felles serbiske motstandere, men det kom samtidig til et oppgjør mellom de to allierte, som blant annet utspilte seg i Bosnias nest største by Mostar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.