*Nettavisen* Nyheter.

Boston-bomberen dømt til døden

Dzjokhar Tsarnajev (innfelt) er kjent skyldig i terrorangrepet i Boston i 2013. Foto: Ap/Afp

21-åringen er dømt til døden i USA.

15.05.15 22:03

Dzjokhar Tsarnajev, som er funnet skyldig i angrepet mot Boston Marathon i 2013, er av juryen dømt til døden.

Forsvarerne ba mandag retten om å dømme Dzjokhar Tsarnajev til livstid uten mulighet for løslatelse, og ikke til døden.

– Den endelige avgjørelsen er en passende straff for denne skrekkelige handlingen, sier USAs justisminister Loretta Lynch.

Tsarnajev har mulighet til å anke dommen

8-åring
I løpet av den ti uker lange rettssaken har mer enn 150 vitner forklart seg.

Det tok juryen 14 timer å komme fram til straffeutmålingen og velge dødsstraff for seks av de 17 tiltalepunktene som Tsarnajev tidligere er blitt funnet skyldig i og som kunne gi dødsstraff.

Flere av ofrene og deres familier var til stede i rettslokalet da dommen falt fredag. Blant dem var foreldrene til den 8 år gamle gutten som var en av de tre dødsofrene. Foreldrene ba i forkant av dommen om at det ikke måtte bli dødsstraff i saken.

Delstaten Massachusetts, der Boston ligger, avskaffet bruk av dødsstraff for mange år siden. Men saken mot Tsarnajev er blitt ført i en føderal rett, blant annet fordi han var tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen. Og i føderale rettssaker kan det idømmes dødsstraff.

Var 19 år
Tre personer ble drept og 264 såret i bombeangrepene 15. april for to år siden. I tillegg ble en politimann drept i jakten på gjerningsmennene i etterkant av angrepene mot maratonløpet, som er det arrangementet i byen med flest deltakere.

Tsarnajevs forsvarere har erkjent at han begikk forbrytelsene, men har argumentert for at den da 19 år gamle mannen ble manipulert av sin langt mer radikale storebror Tamerlan Tsarnajev til å delta i angrepet.

Broren ble drept under brødrenes flukt fra politiet etter angrepet.

Tsarnajev, som er etnisk tsjetsjener og kom til USA fra Russland i 2003, har tidligere erklært seg ikke skyldig i samtlige tiltalepunkter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.