RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I RETTEN: Bowe Bergdahl forlater rettslokalet tirsdag 22. desember.
I RETTEN: Bowe Bergdahl forlater rettslokalet tirsdag 22. desember. Foto: Andrew Craft (Ap / NTB scanpix)

Bowe Bergdahl møtte i krigsretten i USA

Sersjanten Bowe Bergdahl, som er tiltalt for å ha desertert før han ble tatt til fange av Taliban i 2009, møtte tirsdag i krigsretten for første gang.

Den amerikanske 29-åringen tok ikke stilling til skyldspørsmålet da han formelt ble stilt for krigsrett i Fort Bragg i delstaten North Carolina, melder AFP-Reuters.

Bergdahl er tiltalt på to punkter. Dersom han blir dømt for desertering, risikerer han opptil fem års fengsel, samt avskjed i unåde, tap av militær grad og all rett til lønn.

Blir sersjanten dømt for det mer alvorlige tiltalepunktet, som dreier seg om at han skal ha satt amerikanske soldater i fare, kan han straffes med livstid i fengsel.

Soldatjury

Bergdahl var iført sin mørkeblå gallauniform da han møtte i retten sammen med sin militæradvokat tirsdag. 29-åringen ble orientert om sine rettigheter og svarte «ja, sir» med mild stemme da han ble spurt om han hadde forstått dem.

Rettsmøtet varte bare i et kvarter, og Bergdahl ba om å få en sivil forsvarer i fremtidige høringer. Tiltalte ba om betenkningstid på spørsmål om han foretrekker at hans juridiske skjebne skal avgjøres av en militær dommer eller en jury bestående av soldater.

Bergdahl tilbrakte fem år som Talibans fange før han ble sluppet fri under en fangeutveksling i 2014. Han har i den populære podkasten Serial forklart at han forlot sin post i provinsen Paktika i Afghanistan for å kunne tiltrekke oppmerksomhet om det han mente var alvorlige ledelsesproblemer ved basen.

«Tjuvperm»

Bergdahls advokat Eugene R. Fidell har uttalt at det verste 29-åringen gjorde, var å dra på tjuvperm i en dag, siden han ble tatt til fange av Taliban kun kort tid etterpå. Fem Taliban-fanger ble sluppet fri fra Guantánamo Bay i bytte mot Bergdahls frihet.

Bergdahl ble torturert og mishandlet i fangenskap og har vært behandlet ved et sykehus i Texas siden han kom tilbake til USA.

Geoffrey Corn, en pensjonert oberstløytnant som underviser ved South Texas College of Law, sier han ikke blir overrasket om Bergdahl slipper fengsel – uavhengig av om det blir opp til en jury eller dommer å avsi dom i krigsretten.

– Dette er folk som er i stand til å skille mellom det som er ekstremt alvorlige forseelser, og lovovertredelser begått av personer som bare tar skikkelig dårlige beslutninger, sier Corn.

Den neste rettshøringen i saken skjer 12. januar. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere