RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Liz Condo (Ap)

BP: - Nå suger vi opp oljesølet

Sist oppdatert:
Endelig ser oljesleskapet ut til å lykkes i kampen mot oljelekkasjen i Mexicogulfen. Et «kjempekateter» ser ut til å fikse biffen.

Oljeselskapet BP opplyser ifølge nyhetsbyrået AP søndag kveld at rørene som har blitt koblet til bunnen av Mexicogolfen nå suger olje opp til et tankskip som befinner seg på overflaten.

Dermed ser det ut til at det seneste forsøket på å tette oljelekkasjen i Mexicogulfen ser ut til å være vellykket.

Vellykket forsøk
Dette er det første suksessfulle forsøket på å få opp oljen siden oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte og sank for rundt en måned siden. 11 mennesker omkom i ulykken.

Siden den gang har hundretusentalls liter råolje strømmet ut i vannet hvert eneste døgn, uten at lekkasjen har blitt tettet.

BP har tidligere forsøkt å tette med en gigantisk kuppel, og en traktlignende konstruksjon, men forsøkene har vært mislykket.

De siste dagene har selskapet forsøkt seg på en annen taktikk, og dette ser nå ut til å lykkes. BP har koblet et smalt rør på den tykke ledningen på bunnen av havet, og suger oljen opp.

Røret, eller «katetret», er 15 centimeter bredt og rundt en kilometer langt. Det er tredd innpå den 53 centimeter store åpningen på ledningen som går på havbunnen.

Hjelp av roboter
Tidligere søndag ble det meldt om en negativ utvikling i forsøket da røret på bunnen hadde løsnet. Men senere på kvelden kunne BP altså opplyse om at teknikere hadde lyktes med å feste det igjen ved hjelp av fjernstyrte undervannsroboter. Det meste av den lekkede oljen suges nå opp gjennom røret, opplyser BP.

Samtidig som oljen nå suges opp fra vannet, adaverer forskere mot de skadene som de enorme mengdene av råolje som har blitt spredt i vannet kan forårsake.

Den seige oljen risikerer å forgifte deler av sjølivet med skader som kan strekke seg i mange tiår framover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere