*Nettavisen* Nyheter.

BP vil ha skylddeling

Foto: Scanpic (Reuters)

Rapport hevder flere selskaper bidrog til oljekatastrofen.

08.09.10 20:06

I en rapport onsdag skriver BP at det ikke var én enkelt grunn som utløste oljekatastrofen i Mexico-golfen.

- Granskningsrapporten gir essensiell ny informasjon om årsakene til denne fryktelige ulykken. Det er tydelig at en rekke komplekse hendelser, heller enn én enkel feil eller svikt, førte til tragedien. Flere parter, inkludert BP, Halliburton og Transocean, var involvert, sier BP-toppsjef Tony Hayward, som snart går fra jobben.

Det vises til at ansatte hos rigg-eier Transocean i løpet av en 40-minutters periode ikke reagerte på hydrokarboner i Macondo-brønnen.

Selskapet skriver også at det var problemer med sementjobben på brønnen. Det var Halliburton som stod for sementarbeidene.

Videre ble presstestene ikke riktig utført, heter det.

- Deler virket ikke
Det påpekes også at selv etter eksplosjon og brann hadde gjort det umulig for mannskapet å stenge brønne, skulle en lukkemekanisme, en «blowout preventer», ha stengt brønnen. Det skjedde ikke fordi nødvendige deler av lukkemekanismen ikke fungerte.

Også flere problemer og feil blir påpekes i rapporten, som BP har jobbet med i fire måneder. 50 eksperter, fra BP og utenfra, har arbeidet med rapporten.

BP skriver derimot at det er lite sannsynlig at brønndesignen bidrog til katastrofen.

11 mennesker ble drept, og omfattende forurensning ble resultatet etter at riggen Deepwater Horizon tok fyr og sank 22. april.

Her kan du lese BPs rapport.

Oljefond-tap
BP var den enkeltinvesteringen som Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, tapte mest penger på i andre kvartal, da aksjekursen ble halvert.

Selskapets oljeutslipp i Mexicogolfen etter eksplosjonen på boreriggen Deepwater Horizon 20. april er det største i USAs historie.

Ved inngangen til kvartalet var BP fondets tredje største aksjeinvestering og utgjorde 18,9 milliarder kroner. Ved utgangen av kvartalet utgjorde posten 10,6 milliarder kroner. Tapet ser dermed ut til å være rundt 8 milliarder kroner, med forbehold om transaksjoner fondet har gjort i aksjen underveis i kvartalet.

- Oljeutslippet satte søkelyset på sikkerhetskrav i oljeindustrien. NBIM støtter målsettingen til styret i BP om at trygg og pålitelig drift skal være selskapets viktigste prioritering. Hele industrien, anført av de store selskapene, må iverksette tiltak for å forbedre standardene for miljø og sikkerhet, sa fondets sjef Yngve Slyngstad.

Les mer: Svakt kvartal for oljefondet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.