RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ungarns statsminister Viktor Orbán på vei til å avgi stemme.
Ungarns statsminister Viktor Orbán på vei til å avgi stemme. Foto: Bernadett Szabo (/ Reuters / NTB scanpix)

Brakseier i sikte for Orbán i Ungarn

Sist oppdatert:
Statsminister Viktor Orbáns parti Fidesz har en oppslutning på hele 48 prosent i valgdagsmålingene etter valget til nasjonalforsamling i Ungarn.

Budapest (NTB-DPA-Reuters): Sentrum-venstre-opposisjonens valgallianse får på sin side en oppslutning på 27 prosent, mens det høyreekstreme partiet Jobbik får 18 prosent, ifølge valgdagsmålingene.

Meningsmålingen i forkant av valget har gitt lignende resultater. Ifølge meningsmålingene var det eneste usikre ved søndagens valg om Orbán og partiet ville få et like stort flertall denne gangen som i forrige valg i 2010.

Ungarns sterke mann

Viktor Orbán omtales både som despot og som landets redningsmann. Med mindre valgdagsmålingene bommer totalt, ligger alt til rette for at han nå vil kunne fortsette i sin rolle som Ungarns statsminister også de neste fire årene.

– Jeg vet at vi er favoritter, men kampen starter klokken 6 og stillingen er 0– 0, sa den fotballgale statsministeren da valgkampen ble avsluttet lørdag.

Søndag kunne åtte millioner stemmeberettigede ungarere gå til stemmeurnene under årets parlamentsvalg. Siden forrige valg i 2010 har Orban og partiet hans Fidesz styrt med over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

Orbán oppfordret folk til å bruke stemmeretten og påpekte at det legger til rette for en sterkere regjeringsmakt.

LES OGSÅ: Han er Ungarns sterke mann

Frykter maktkonsentrasjon

Noen velgere mener imidlertid statsministeren er i ferd med å få for mye makt. Ifølge kritikerne har Orbán brukt sitt mandat til å tøyle demokratiske prosesser og medienes uavhengighet.

– Vi hadde en regimeendring i 1989. Vi ønsker oss ikke tilbake til ettpartisystemet, men disse siste fire årene har lignet veldig på dette, sa Agota Guzky, som er innbygger i byen Veresegyhaz.

Orbán har brukt partiets sterke posisjon i nasjonalforsamlingen til å få gjennom kontroversielle reformer, tross kritikk fra EU, som Ungarn ble en del av i 2004. Blant annet har han fått gjennomført konstitusjonelle endringer som strammer grepet om statlige medier, og som har redusert makten til den konstitusjonelle domstolen, nøkkelkontrolløren av lovgivende aktivitet.

Statsministeren har også hatt flere konflikter med utenlandske investorer om ileggelsen av store skatter på bankene, teleselskaper og energiselskap, som alle hovedsakelig er utenlandskeide. Han har også økt den statlige kontrollen over energisektoren i landet.

En valgplakat med bilde av statsminister Viktor Orbán, som ventes å vinne en ny seier i Ungarn. Spørsmålet er bare hvor stor den blir.


Likevel populær

Likevel er Orbán populær blant mange velgere for å ha stabilisert statsøkonomien og redusert inntektsskatten for privatpersoner i tillegg til husstanders utgifter til elektrisitet og gass. Statsministeren mener han har æren for at arbeidsledigheten i landet har gått ned med 3 prosent i løpet av hans periode, til 8,6 prosent i februar.

Dette blir imidlertid avvist av kritikere, som hevder at tallene har blitt trikset med. Regjeringen hevder også at Ungarn har opplevd økonomisk vekst på 1,2 prosent i 2013, en oppgang for første gang siden finanskrisen i 2008. Hans motstandere mener derimot at veksten skyldes bedre økonomiske tider i Tyskland, som er Ungarns største eksportmarked.

Sjeldne gjenvalg

Dersom Orbáns parti Fidesz går av med valgseieren, er dette bare annen gang at et regjeringsparti vinner gjenvalg i løpet av de seks parlamentsvalgene som har blitt holdt i landet siden kommunismens fall i 1989. Orbán opplevde selv valgnederlag etter å ha styrt landet fra 1998 til 2002.

Statsminister for sentrum-venstre-koalisjonen, Ferenc Gyurcsány, klarte å vinne gjenvalg i 2006, men måtte gi tapt fire år senere da Fidesz gjorde et brakvalg.

I alt 18 landsomfattende partilister og 1.554 kandidater kjempet om de 199 plassene i nasjonalforsamlingen i søndagens valg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere