*Nettavisen* Nyheter.

Brakvalg for Putin

Vladimir Putins parti får godt over 60 prosent av stemmene. Kommunistpartiet klager til høyesterett.

02.12.07 22:25

Klokken 19 søndag kveld norsk tid stengte de siste valglokalene i Russland i parlamentsvalget, og samtidig kom den første valgdagsmålingen.

Det går mot en brakseier for det Putin-vennlige partiet Det forente Russland. I valgdagsmålingen får partiet 61 prosent av stemmene.

Flere partier over sperregrensen
Kommunistpartiet ligger an til å bli det nest største partiet, og får ifølge valgdagsmålingen 11,5 prosent av stemmene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Dmitry Astakhov/EPA/Scanpix)

To andre partier, Vladimir Zjirinovsijs liberaldemokratiske parti og Et rettferdig Russland, kommer over sperregrensen på sju prosent, og får henholdsvis 8,8 og 8,4 prosent av stemmene, ifølge målingen. De to partiene følger samme kurs som Putin.

Like etter at valgdagsmålingen ble offentliggjort kom også de første valgresultatene etter at 12,3 prosent av stemmene var talt opp. Resultatet viser at Det forente Russland får 62,3 prosent av stemmene, mens Kommunistpartiet får 11,8 prosent.

Vladimir Zjirinovsijs liberaldemokratiske parti får 10,6 prosent og Et rettferdig Russland får 7,1 prosent.

- Nær 100 prosent
Vladimir Putin må gå av som president etter valget neste når, men han kommer trolig til å få stor politisk innflytelse gjennom sitt parti Det forente Russland.

Dersom Putins parti skulle få to tredels flertall, er det nok til at partiet kan endre grunnloven helt på egenhånd. Det gir Putin mange muligheter til å beholde makten i Russland.

109 millioner mennesker har stemmerett i Russland og det har vært knyttet stor spenning til dagens valgoppslutning.

Søndag kveld meldes det om at det skal ha vært nærmere 100 prosent deltakelse i enkelte valgdistrikt. Men det er også kommet inn flere rapporter om valgfusk.

Personer skal blant annet ha blitt presset til å stemme, og enkelte skal ha fått betalt for å stemme på Putins parti.

Kommunistpartiet har uttalt at de har begynt å forberede en klage til høyesterett hvor de vil bestride valgresultatet på grunn av valgfusk.

Les også: Anklager om valgfusk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.