RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brakvalg for skotske nasjonalister

VALGKAMP: - Dette er et historisk vannskille, sier leder av Skottlands uavhenighetsparti Nicola Sturgeon, men Cameron blir hun ikke kvitt.
VALGKAMP: - Dette er et historisk vannskille, sier leder av Skottlands uavhenighetsparti Nicola Sturgeon, men Cameron blir hun ikke kvitt. Foto: Paul Hackett (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det skotske uavhengighetspartiet SNP sikret seg 56 av 59 mulige plasser.

LONDON (NTB): Det skotske uavhengighetspartiet SNP har sikret seg 56 av totalt 59 skotske plasser i det britiske Parlamentet, viser det endelige resultatet.

Les også: - Et av de mest overraskende valgresultat i Vest-Europa siste 20 år

- Dette er et historisk vannskille, sier partileder Nicola Sturgeon.

SNP har tatt de fleste plassene fra Labour. Blant andre har Jim Murphy, leder for arbeiderpartiet i Skottland, mistet plassen sin. Det er også klart at den 20 år gamle studenten Mhairi Black klart å slå ut Labours valgkampstrateg Douglas Alexander.

Partiet har fra før av seks plasser i Parlamentet.

Den britiske finansministeren George Osborne sier regjeringen må gjøre med for å få skottene til å føle at de er en del av Storbritannia.

- Vi må respektere resultatet i Skottland og se hva vi kan gjøre for at det skotske folket føler seg som del av et sterkt Storbritannia, sier Osborne til BBC.

Statsminister David Cameron sa tidligere fredag at han så raskt som mulig ønsker å få på plass planer for en politisk overgang for Skottland og Wales.

På valgdagsmålingen lå SNP an til 58 av 59 skotske plasser i Underhuset. Partileder Nicola Sturgeon sa tidlig at resultatet kanskje ikke ville bli så bra.

Partiet går fra seks plasser i Parlamentet i London fra forrige valg og gjør uansett et brakvalg på bekostning av Labour, understreker Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder.

- Et kjempeløft for SNP, sier Mustad til NTB.

Sturgeon sa på forhånd at hun ville støtte en Labour-regjering for å kvitte seg med statsminister David Camerons konservative regjering, men Labour gjør det svært dårlig valg nasjonalt.

Tidligere førsteminister i Skottland, Alex Salmond, mener SNPs uttelling betyr at statsminister David Camerons konservative parti ikke har noen «legitimitet» i Skottland lenger. Selv om De konservative ligger an til å vinne valget og regjeringsmakt nasjonalt.

Spekulasjonene har allerede begynt å gå om SNP vil kreve en ny folkeavstemning om selvstendighet.

20 år gamle Mhairi Black blir den yngste representanten i Parlamentet. Hun slår Labours valgkampstrateg Douglas Alexander i valgkretsen Paisley i Skottland.

Alexander er Labours valgkampstrateg, og tapet mot separatistene i SNP i skotske Paisley er sviende for det britiske arbeiderpartiet. Dessuten taper han for en 20 år gammel student i SNP, Mhairi Black. Hun blir den yngste representanten i Parlamentet.

- Dette har vært en veldig vanskelig natt for Labour, sier Alexander.

- Skottene har valgt å stå imot denne konservative regjeringen, men de har ikke plassert den tilliten i Labour. Det vil være vårt ansvar å gjenvinne den tilliten i månedene og årene som kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere