Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brasil har knust hogst-bande i Amazonas

Nesten 5.000 kvadratkilometer regnskog forsvant som følge av ulovlig hogst i Amazonas fra august 2013 til juli i fjor.  Arkivbilde fra 1996.
Nesten 5.000 kvadratkilometer regnskog forsvant som følge av ulovlig hogst i Amazonas fra august 2013 til juli i fjor.  Arkivbilde fra 1996. Foto: Lars M. Hjorthol (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Brasil har pågrepet lederen for en bande som skal ha stått bak 20 prosent av all ulovlig hogst av regnskog i Amazonas de siste årene.

Ezequiel Antonio Castanha ble pågrepet i delstaten Para sist helg, som et ledd i en stor politioperasjon som har pågått i seks måneder. Åtte andre er tidligere pågrepet i saken.

Påtalemyndigheten i Brasil omtaler Castanha og hans bande som landets verste avskogere og anslår at de med sin virksomhet har forårsaket miljøødeleggelser for nærmere 2,5 milliarder kroner.

Snauhogst

Banden har ifølge politiet tilegnet seg store områder i Amazonas på ulovlig vis, for deretter å snauhogge dem og selge dem som beiteland til kvegfarmere.

- At vi nå har oppløst denne banden, er et vesentlig bidrag til å få kontroll over avskogingen i regionen, sier Luciano Evaristo som leder Brasils miljøinstitutt (IBAMA).

Castanha risikerer opptil 40 års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, som lyder på ulovlig skoghogst, forfalskning av dokumenter, hvitvasking og sammensvergelse.

Framgang

Ifølge brasilianske myndigheter er det gjort stor framgang i kampen mot ulovlig hogst i regnskogen de siste årene.

Fra august 2013 til juli 2014 forsvant det rett nok nesten 5.000 kvadratmeter regnskog som et resultat av ulovlig hogst, men dette var likevel noe av det laveste noensinne registrert i Amazonas.

Norge har siden 2008 støttet arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen med over 4,5 milliarder kroner, som et ledd i kampen mot klimaendringene.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!