Bratt kjøretur på Mars

Foto: (Nasa/Scanpix/EPA)

Mars-kjøretøyet Opportunity står overfor sin største utfordring. Å kjøre ned et 20 grader bratt krater som kan avsløre Mars’ mystiske fortid.

10.05.04 12:37

Opportunity har siden januar utforsket geologien på Mars, for å finne bevis for at planeten en gang var dekket av vann. Både Opportunity og søsterkjøretøyet Spirit har funnet mange tegn som tyder på at vann en gang sildret over overflaten.

Nå skal et 150 meter bredt og 20 meter dypt krater, som har fått navnet Endurance, undersøkes av Opportunity. Et bilde av krateret viser den dramatiske naturen.

- Når det gjelder ren naturskjønnhet, er dette det mest praktfulle bildet vi har tatt, sier astronom Steve Squyres ved Dornell University til CNN.

Krateret ble dannet av et kraftig meteorittnedslag og nedslaget avdekket flere lag med grunnfjell. Disse legene kan komme med nye avsløringer fra Mars’ historie.

- Dette er fundamentalt annerledes enn alt vi har sett tidligere, sier Squyres.

Forskerne vil i første omgang la Opportunity kjøre rundt kanten av krateret for å kartlegge det så nøye som mulig. Dersom forskerne mener det er trygt vil opportunity kjøre ned i krateret, men dette kan by på utfordringer.

- Det er klipper der og kjøretøyet kan velte og ødelegges om vi ikke er forsiktige. Vi kommer til å gå fram forsiktig og metodisk, sier Squyres.

Skråningene ned mot Endurance heller 20 grader. Ved et mindre krater som Opportunity tidligere har undersøkt, viste en helning på 17 grader seg å være problematisk. Da måtte kjøretøyet kjøre forsiktig på skrå etter å ha sklidd i sanden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.