*Nettavisen* Nyheter.

Bredside mot Hillary

Foto: AP/Scanpix

Hillary Clinton kritiseres for å gå i mot Irak-krigen men samtidig gi mer penger til den.

27.04.07 14:20

Dersom Hillary Clinton blir demokratenes presidentkandidat, så må hun ha en god forklaring på hvorfor hun i 2003 sa ja til krigen hun i dag ønsker USA raskest ut av. På torsdag fikk hun en smakebit på hva hun har i vente.

Se Nyhetskanalens innslag om TV-debatten

Under den 90-minutters TV-debatten mellom de demokratiske presidentkandidater, sa Clinton at dersom hun hadde visst det hun vet i dag, så hadde hun ikke stemt for krigen i 2003. Hun gikk rett gjennom isen.

- Den informasjonen var tilgjengelig for alle. Du tok feil om den krigen og du vil bli president i USA, angrep kandidaten fra Ohio Dennis Kucinich.

– Velgerne må kunne se hvem som har evner til å bedømme og visdommen til å først og fremst ikke gå til krig, fortsatte ham.

Kucinich kritiserte Clinton også for å offentlig mene at hun vil ha USA ut av Irak, men likevel stemme for at det amerikanske Forsvarsdepartementet får nye 124.200 millioner dollar for å holde i gang krigene i Irak og Afghanistan.

- Det er inkonsekvent å fortelle folk at en er i mot krigen og samtidig fortsette å økonomisk støtte den, sa Kucinich.

Kampen om nominasjonen til presidentkandidat inn i det demokratiske partiet i USA pågår allerede mellom Hillary Clinton, senator Barack Obama, tidligere senator John Edwards, senator Joseph R. Biden, senator Christopher J. Dodd, representant Dennis Kucinich, senator Mike Gravel og guvernøren i New Mexico, Bill Richardson.

Demokratene mot Bush
Den første TV-debatten mellom presidentkandidatene blant demokratene i USA, ble ikke en intern kamp som mange hadde ventet. I stedet samlet de åtte presidentkandidatene seg mot Irak-krigen og lover det amerikanske folket å trekke deres soldater ut av oljelandet så fort én av dem inntar presidentstolen.

- Denne presidenten vil ikke få oss ut av Irak, men det skal jeg gjøre når jeg blir president, sa senator Hillary Clinton under debatten.

Valgkampen starter ikke før neste år, men demokrat-fronten slår allerede hvor det gjør mest vondt hos sin politiske motstander. Irak-krigen er emnet som samler flest misfornøyde amerikanere for tiden. Demokratene vil starte tilbaketrekkingen av amerikanske soldater fra Irak allerede i år.

- Denne krigen er en katastrofe. Vi må stoppe denne krigen, sa presidentkandidaten Bill Richardson, som også er guvernøren i delstaten New Mexico og eksambassadør i FN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.