RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bredside mot Solheim

Sist oppdatert:
Regjeringen på Sri Lanka kritiserer Norge, og nekter for at den har sagt ja til forhandlinger med tamiltigrene uten forhåndsbetingelser.

Dette sår tvil om et eventuelt fredsmøte i Norge neste måned, melder AP.

- Vi vil sette frem våre krav, sier talsmann for den srilankiske regjeringen Keheliya Rambukwella til AP.

Han kritiserte også fredsforhandler Norge for å ha gått ut med tid og sted uten først å ha samtalt med den srilankiske regjeringen.

- Vi vil ta opp dette. Vi er en selvstendig stat, og Norge er bare tilretteleggere. Vi har ikke delegert noe av vår makt til dem, sier Rambukwella.

- Uten betingelser
- Regjeringen i Sri Lanka har sagt hele tiden at de vil komme uten betingelser. Nå har tamiltigrene også gjort det. Vi tar dem på ordet, sa utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen tirsdag.

De diplomatiske forsøkene på å få de to sidene til å vende tilbake til samtalebordet kommer samtidig som noen av de heftigste kampene siden våpenhvilen ble inngått i 2002 raser på øya.

I går uttalte Solheim at et fredsmøtet der partene møtte uten å stille forhåndsbetingelser trolig ville komme i stand i Oslo i oktober.

Nekter
Få timer senere nektet imidlertid regjeringen på Sri Lanka for at den hadde sagt seg villig til å gå inn i samtaler uten forhåndsbetingelser.

Siden torsdag har regjeringsstyrker og opprørere utvekslet artilleriild over frontlinjene på Jaffnahalvøya. Sporadiske skuddvekslinger fortsatte tirsdag.

35 soldater og 150 tamiltigre har mitster livet i kampenene, ifølge det srilankiske militæret. Tigrene sier kun 12 av gruppens medlemmer har blitt drept, mens militæret har tapt 78 soldater.

- Partene var tydelige
Norges spesialutsending til Sri Lanka insisterer på at srilankiske myndigheter sa de ikke ville stille forhåndsbetingelser for et eventuelt fredsmøte.

- Begge parter hadde per tirsdag morgen gitt beskjed i direkte henvendelse på toppnivå om at de ville komme tilbake til forhandlingsbordet, sier Norges spesialutsetning til Sri Lanka, Jon Hanssen-Bauer til TV 2 Nettavisen.

- Det ble sagt eksplisitt at de ikke har betingelser, fra begge parters side.

- Er da utspillet til Rambukwella feil?
- Jeg har ingen kommentar til det utover at jeg har notert meg uttalelsen.

- Har det vært kontakt mellom norske og srilankiske myndigheter etter utspillet?

- Vi hadde kontakt tirsdag, og i løpet av onsdagen vil Norge sende ut en invitasjon til møtet. Så verken tigrene eller regjeringen har tatt en endelig beslutning om de eventuelt vil komme, sier Hanssen-Bauer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere