RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bredt børsfall

Sist oppdatert:
Aksjene i USA falt på stigende renter. Oppgangen i rentemarkedet kommer etter at renten i Europa ble satt opp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det var et bredt og kraftig fall på Wall Street der hele 27 av Dow Jones 30 komponenter opplevde nedgang.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har hatt er par dager der markedsrentene nærmer seg fem prosent. Dette markedet har vært sterkt, så det er en unnskyldning for å ta penger vekk fra bordet, men denne bevegelsen er uten tvil rentedrevet, sier en aktør, ifølge Marketwatch.

Les også: Kjempe spår børskrakk

Tirsdag holdt sentralbanksjef Ben Bernanke en tale der han advarte om at risikofaren for inflasjonen finnes på oppsiden. Samtidig var den amerikanske sentralbanksjefen optimistisk med tanke på veksten i USA.

Signalene fra Bernanke sendte de 10-årige rentene opp mot 5 prosent og ligger an til å passere denne psykologiske renten innen få dager. Dette tolker markedet som om rentekuttet i USA står i fare.

Den europeiske sentralbanken benyttet anledningen til å heve renten til 4 prosent onsdag. Dette var ventet i markedet, men signalene om økt inflasjon skremmer markedet. Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet sier at de vil gjør alt de kan få å holde utviklingen av konsumprisindeksen i sjakk.

Produktiviteten i USA ble revidert ned i første kvartal. Utenfor jordbruket økte produktiviteten med 1 prosent. Opprinnelig var det meldt en økning på 1,7 prosent. Samtidig ble arbeidsenhetskostnadene revidert opp til 1,8 prosent fra 0,6 prosent.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at produktiviteten ville øke med 1 prosent og at arbeidsenhetskostnadene ville øke med 1,5 prosent.

Markedsrentene har steget den siste tiden. Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner er omtrent så nær fem prosent som mulig med sine 4.98 prosent.

Rapporter om at flere tusen tyrkiske tropper nå beveger seg inn i nordlige Irak for å jakte på kurdiske geriljasoldater sendte oljeprisen opp i New York.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 65,97 dollar. Dette er en økning på 36 cents eller 0,6 prosent og prisen er nå ni prosent svakere enn for ett år siden.

Flere tusen tyrkiske soldater har krysset grensen til Nord-Irak i jakten på kurdisk gerilja.

Det skal være snakk om en begrenset militær operasjon og ingen invasjon.

- Dette er ingen stor offensiv og det er ikke snakk om titusenvis av soldater, sier en av sikkerhetstjenestemennene til nyhetsbyrået AP.

Det er foreløpig uklart hvor i Nord-Irak de tyrkiske soldatene har gått inn, men oljen falt før rapportene om at tyrkerne nå beveger seg inn i det krigsherjede landet.

- Vi er fortsatt opp grunnet rapporten om at tyrkerne er inne i Irak. Det er noe som ikke er riktig her. Til det er helt klart at ingenting har skjedd kommer prisene til å stige høyere, sier en analytiker, ifølge Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,95% til 13.465,67

Nasdaq -0,92% til 2.587,18

S&P 500 -0,88% til 1.517,41

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere