*Nettavisen* Nyheter.

Breiviks meningsfeller i Stockholms gater

Foto: FREDRIK PERSSON (NTB scanpix)

Svensk politi hadde sin fulle hyre med å passe på demonstranter og motdemonstranter da kontrajihadistene samlet seg i Stockholm.

05.08.12 21:31

De deler massemorderen Anders Behring Breiviks syn på den islamske trusselen mot kristne og vestlige verdier. Lørdag samlet de såkalte kontrajihadistene seg i Stockholm sentrum til det de kaller sitt første globale møtet mot jihad og radikal islam.

Måtte hente inn hjelp
Politiet i Stockholm måtte be om hjelp fra andre distrikter for å få kontroll på gruppen høyreekstremister og motdemonstranter som barket sammen, melder NTB via det svenske nyhetsbyrået TT.

Flere titalls høyreekstreme fra blant annet gruppen Stop Islamization of Nations (SION) og English Defence League (EDL) kom lørdag sammen på Norra Bantorget i Stockholm for å holde det de kalte sitt første globale møte mot jihad og radikal islam.

Kjente navn fra USA
arrangørens liste sto navn som Robert Spencer, som står bak bloggen Jihad Watch og en annen kjent blogger og aktivist, Pamela Geller fra Stop Islamization of America (SIOA). De to er sentrale skikkelser i det amerikanske antimuslimske miljøet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: FREDRIK PERSSON (Afp)

Geller snakket i sin tale om den påståtte trusselen islam representerer i vestlige land

Skrøt av English Defence League
- De vil gjøre deg og dine barn til slaver, sa hun blant annet ifølge svenske Expo.se. Hun hevder at kontrajihadbevegelsen står for sannheten og at mediene og politikerne sprer løgner. Hun hedret English Defence League og sa hun står på deres side.

- All ære til EDL, jeg står sammen med dem, sa hun.

Overfor Explo avviser Geller at hun tar til orde for vold og sier hun ikke ville gitt sin støtte til en voldelig organisasjon. Hun sier krigen hun snakker om er en ideologisk krig.

- Det er en krig om tankene våre, sier hun.

Stephen Lennon, alias Tommy Robinson, leder av English Defence League (EDL) var der. Han har nylig gått inn i ledelsen av The British Freedom Party, BFP. Han beskriver islam og muslimer som en indre trussel for samfunnet i sin tale. På talerlista sto videre Anders Gravers fra Stop Islamisation of Europe og Stop Islamiseringen af Danmark, Isak Nygren fra Swedish Defence League og Rune Hauge (Leo Baardsen) fra Norwegian Defence League.

Michael Stürzenberger fra tyske Die Freiheit var også en av deltakerne. Han snakket i sin tale om bydelen Rosengård i Malmø og hevdet at den ble styrt etter sharialover.

- Vi så mange muslimer. De tror at de kan lage sine egne lover. Om de vil bo her, må de følge våre regler. Koranen er den farligste boken i verden, sa Stürzenberger ifølge Expo.se.

Rundt 200 personer møtte opp for å demonstrere mot møtet.

Holdt motdemonstranter bak sperringer
Stockholm-politiet måtte få forsterkninger fra både Skåne og Västra Götaland for å få kontroll over demonstrantene.

Norra Bantorget ble sperret av i flere timer, og motdemonstrantene ble holdt utenfor avsperringene. Det skal imidlertid ha blitt kastet knallskudd inn mot høyreekstremistene.

En politimann ble lettere skadd i tumultene, ifølge NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: FREDRIK PERSSON (Afp)

Tar avstand fra Breivik

Pamela Geller og Robert Spencer er to blant flere antiislamister Anders Behring Breivik refererer til i sitt manifest. Selv har de lite til overs for koblingen mellom dem og massemorderen.

- Han nevner meg en gang i et 1500 siders manifest. Er det en kobling? Ser noen hvor fullstendig latterlig hele greia er? uttalte Geller til The Daily Caller kort tid etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Hun pekte på at selv om både hun og Robert Spencer nevnes i Breiviks forsvarsskrift, er de to av mange.

I intervjuer etter 22. juli i fjor tok Geller og Spencer sterk avstand fra Breiviks handlinger.

Robert Spencer og Pamela Geller grunnla Stop Islamization of America sammen i 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.