Brende: – Svært viktig valg for Afghanistan

Utenriksminister Børge Brende mener folket i Afghanistan ga klar beskjed om et ønske om fred og demokrati da landet holdt første runde i sitt presidentvalg lørdag.

Utenriksminister Børge Brende mener folket i Afghanistan ga klar beskjed om et ønske om fred og demokrati da landet holdt første runde i sitt presidentvalg lørdag. Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)

Valget i Afghanistan er svært viktig for landets framtid, mener utenriksminister Børge Brende (H).

Lørdag gikk første runde i presidentvalget av stabelen i Afghanistan. Millioner av mennesker trosset truslene om vold for å avgi stemme, og den afghanske valgkommisjonen betegnet valget som en suksess.

– Dette valget er svært viktig for Afghanistans framtid, sier Brende til NTB.

– Unge og gamle, kvinner og menn over hele landet har i dag trosset terrortrusler, kulde og dårlig vær og stått i lange køer for å avgi stemme. Det er en sterk beskjed om at folket i Afghanistan ønsker fred og demokrati, sier han.

Men velgere er også blitt utsatt for angrep, og det er kommet beskyldninger om valgfusk og uregelmessigheter, påpeker han.

– Dette må følges opp av afghanske myndigheter. I tida som kommer fram til et endelig valgresultat foreligger, er det viktig at alle parter viser ansvar og maner til ro, sier Brende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.