RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende og Søreide møtte norske styrker i Irak

Utenriksminister Børge Brende i samtale med Iraks utenriksminister Ibrahim al-Jaafari (t.h.) i Bagdad søndag.
Utenriksminister Børge Brende i samtale med Iraks utenriksminister Ibrahim al-Jaafari (t.h.) i Bagdad søndag. Foto: Vebjørn Dysvik / UD / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen  Søreide (H) var søndag i Bagdad der de hadde politiske samtaler og møtte norske styrker som opererer i Irak.

Duoen møtte både statsminister Haider al-Abadi, utenriksministeren Ibrahim al-Jaafari og president Fuad Masum.

– Det er ingen tvil om at tilbakemeldingene vi får fra både statsminister, utenriksminister, presidenten og andre, er at det norske bidraget er høyt verdsatt. Vi har om lag 100 norske soldater i Irak, og de gjør en utrolig god jobb med å trene opp irakiske styrker. Det er jo det som skal bidra til gjøre irakerne i stand til å håndtere sin egen sikkerhet, sier Søreide til NTB.

Søreide sier det også har vært nyttig å ha møter med koalisjonsstyrker og ledelsen deres.

– Det er mange utfordringer, men det er også framgang, oppsummerer forsvarsministeren.

Offensiv mot IS

– Vi hadde konstruktive og gode samtaler med statsminister Abadi, som er takknemlig for det store, norske humanitære bidraget. Vi bidrar med over to hundre millioner pund i Irak, og han redegjorde også for sin strategi i kampen mot terroristorganisasjonen IS framover, sier Brende til NTB.

Brende sier regjeringen planlegger å gjenerobre den viktige provinshovedstaden Ramadi. IS tok kontroll over byen i mai, og flere ledere i det irakiske militæret skal stilles for krigsrett for å ha forlatt sine posisjoner under disse kampene mot IS-opprørerne.

Viser støtte

Brende understreker at Irak står i en svært vanskelig situasjon etter mange måneder med sammenhengende krigshandlinger.

– Det er 50 grader og folk mangler tilgang på både strøm og rent drikkevann. FN har jo slått fast at dette er en humanitær krise på nivå tre, på lik linje med Sør-Sudan, Syria og Jemen, poengterer Brende.

Statsministeren må samtidig håndtere store demonstrasjoner i Bagdad.

– Det har vært viktig for oss å kommunisere til statsminister Abadi at vi støtter de reformene han gjennomfører, blant annet så avskaffer han mange unødvendige ledd i statsforvaltningen, sier utenriksministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere