*Nettavisen* Nyheter.

Brende reagerer på voldsbruken

En palestinsk demonstrant holder fram et bilde av ofre på Gaza når han diskuterer med en israelsk soldat under en demonstrasjon mot israelske angrep på Gazastripen. Foto: Abed Omar Qusini (Reuters)

121 mennesker har blitt drept siden de israelske angrepene på Gazastripen ble trappet kraftig opp.

12.07.14 18:13

– Jeg er opprørt over de siste dagers voldshandlinger i Gaza, som rammer svært mange sivile, deriblant et stort antall barn som har mistet livet eller er blitt hardt skadd under israelske militære angrep, sier Brende.

500 raketter
Ifølge palestinske kilder har angrep på Gazastripen kostet 16 mennesker livet natt til lørdag. Væpnede palestinske grupper har skutt over 500 raketter og bombekastergranater mot Israel. Så langt er ingen blitt drept i disse angrepene.

– Rakettangrepene mot Israel er uakseptable. Disse må stanse umiddelbart. Israel har rett til selvforsvar, men jeg tar likevel avstand fra Israels uforholdsmessige maktbruk i Gaza og de store lidelser som påføres sivilbefolkningen, uttaler Brende. Han sier Israel må ivareta humanitærrettens krav til proporsjonalitet.

Eskalering
– Og dessuten stilles det særlige krav til forholdsregler i så tett befolkede områder. Derfor mener jeg også at Israel bør granske det inntrufne der rene sivile mål har blitt rammet, sier han og advarer mot en ytterligere eskalering gjennom en israelsk bakkeoffensiv inn i Gaza.

– Humanitær bistand til palestinerne i Gaza må nå komme fram uhindret. Det er svært viktig å iverksette snarlige tiltak som kan muliggjøre dette, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag