Gå til sidens hovedinnhold

Brende tok opp Saudi-Arabias krigføring i Jemen

Utenriksminister Børge Brende (H) ber Saudi-Arabia finne en fredelig en løsning på konflikten i Jemen, som siden 2015 har kostet over 7.000 menneskeliv.

Torsdag besøkte utenriksministeren det oljerike kongedømmet, for samtaler med kong Salman bin Abdulaziz bin Saud, kronprins Mohammad bin Nayef og lederen for National Society for Human Rights, Mufleh Bin Rabiean Al Qahtani.

– Jeg kommer absolutt til å snakke med den saudiarabiske ledelsen om mulig fred i Jemen, FNs initiativ, og det vi har sett i Jemen det siste året av angrep på sivile og brudd på humanitærretten, sier Brende til NRK.

– Flere av disse forholdene har Saudi-Arabia beklaget, men det er helt avgjørende nå at man finner politiske løsninger i Jemen, fortsetter han.

LES mer: Millioner av barn sulter i Jemen
OG her: 23 soldater drept i selvmordsangrep i Jemen

Konflikt og sult

Over 7.000 mennesker er ifølge FN drept i Jemen siden mars 2015, da en koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana et halvt år tidligere.

Saudi-Arabia har fått krass internasjonal kritikk for vilkårlig bombing av sivile i Jemen, noe som i desember fikk USA til å stanse leveransene av visse våpen til landet.

Brende skal også møte Jemens visestatsminister og utenriksminister Abdulmalik al-Mekhlafi torsdag. Situasjonen i Jemen er svært alvorlig, sa Brende dagen før. Hele 82 prosent av landets befolkning trenger nødhjelp.

Verdens matvareprogram (WFP) anslår at matsituasjonen er usikker for 14,4 millioner jemenitter, hvorav 7,6 millioner lever under alvorlig matusikkerhet. Kun ekstern bistand kan dekke behovet.

LES også: 57 journalister drept på jobb i 2016

Nødssituasjon

Antallet personer som er rammet av sult har økt kraftig siden mars 2015, ifølge organisasjonen.

I juni 2015 klassifiserte Integrated Food Security Phase Classification (IPC), som blant andre FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO) og WFP står bak, matusikkerheten i Jemen som «nødssituasjon».

Det er nivået før hungersnød, og nivået ble satt i 10 av Jemens 22 provinser.

Allerede før konflikten brøt ut, var graden av underernæring i Jemen blant de høyeste i verden. Nivået har fortsatt å øke, spesielt blant barn, gravide og ammende mødre. Nesten halvparten av jemenitter under fem år er veksthemmet, ifølge WFP.

– Fortsatt tilgang til konfliktområder for handel og humanitære aktører er avgjørende for å sikre at mat og nødhjelp som når fram til Jemen kan spres til lokalsamfunn, skriver IPC i sin analyse over Jemen som er publisert 4. januar i år.

Les også

Én av ti er likegyldig til bruk av tortur

Les også

FN: 187 milliarder kroner trengs til nødhjelp i 2017

Les også

Røde Kors: Desperat situasjon i jemenittisk by

Les også

Jemens opprørere avviser at de angrep amerikansk skip

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken