*Nettavisen* Nyheter.

Brent levende i hevn

Dynket seks stykker i parafin da de kom ut av moské. Hevnet gårsdagen.

24.11.06 19:47

Militante sjiamuslimer brente seks sunnimuslimer levende som hevn for torsdagens blodige angrep i Irak.

Militante sjiamuslimer tok fatt i seks sunnimuslimer som var på vei ut av en moské i Irak, helte parafin over dem og brente dem levende. Episoden skjedde i nærheten av en militær kontrollpost, men soldatene grep ikke inn, melder nyhetsbyrået AP.

Handlingen var en hevnaksjon for det massive angrepet i den sjiamuslimske bydelen Sadr i Bagdad torsdag. 215 mennesker mistet livet i løpet av torsdagen. Les mer her

Brant flere moskeer
I tillegg ble fire moskeer og en rekke boliger brent i den sunnimuslimske bydelen Hurriyah. 25 sunnimuslimer er blitt drept og 14 skadd i denne bydelen i løpet av fredagen. Ifølge andre rapporter er det i tillegg meldt om at 23 mennesker er blitt drept andre steder i den krigsherjede byen. Dette skjer til tross for portforbudet som ble innført sent torsdag med hensikt å dempe eventuelle hevnreaksjoner for torsdagens blodbad.

- Militsen angrep og brant ned moskeene Ahbab al-Mustafa, Nidaa Allah, al-Muhaimin og al-Qaqaqa i raserianfallet som ikke tok slutt før de amerikanske styrkene ankom stedet, sier den iraksike piolitimannen Jamil Hussein.

De væpnede mennene angrep med granatkastere, maskingevær og automatrifler. Militsen nektet innbyggere å frakte likene ut av de brennende moskeene og husene.

Nektet å gripe inn
Ifølge Hussein var det flere irakiske politimenn og soldater til stede, men de nektet å gripe inn i hevnaksjonen. Militante sjiamuslimer angrep også en rekke andre sunnimuslimske moskeer flere steder i Bagdad fredag ettermiddag.

Skylder på USA
Den irakiske lovgiveren Qusai Abdul-Wahab legger skylden på USA for torsdagens aksjoner i Sadr. Han sier at de amerikanske styrkene må klandres siden de ikke klarte å avverge det koordinerte angrepet.

- Vi mener at okkupasjonsstyrkene står ansvarlig for disse handlingene, og nå krever vi at de trekker seg ut av landet eller setter en dato for utrekkingen, sier Abdul-Wahab i en pressemelding utstedt fredag.

Annan fordømmer
FNs generalsekretær Kofi Annan fordømmer de avskylige voldshandlingene som fant sted i Irak fredag og torsdag, kommer det frem av en pressemelding som er utstedt av Annans talskvinne Stephane Dujarric fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.