RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Britene forlater Irak

Sist oppdatert:
Flere tusen britiske soldater skal ut av Irak og inn i Afghanistan.

Storparten av de britiske troppene i Irak skal trekkes ut, og på vårparten neste år vil det bare være noen få hundre soldater igjen i landet, ifølge Daily Telegraph.

For tiden er det i overkant av 4000 britiske soldater sør i landet.

Til Afghanistan
Det skal være en kilde i de øverste rekkene i forsvaret som opplyser dette til den britiske avisen.

Britene har hatt styrker i Irak i seks år, og tilbaketrekkingen skjer i forståelse med det amerikanske militæret som har hovedkommandoen i landet.

Statsminister Gordon Brown har de siste månedene vært forsiktig med å anslå en tidsplan for tilbaketrekkingen, til tross for at han tidligere har sagt at antallet skal reduseres.

Mange av soldatene vil likevel ikke sendes hjem til Storbritannia, men til Afghanistan, som har gått forbi Irak i antall drepte tjenestemenn de siste månedene. Det er en av årsakene til at antall tropper nå skal reduseres i Irak.

Vinne tillit
Britene må også styrke sitt engasjement for å øke tilliten hos amerikanerne, etter at britene holdt seg unna kampene i Basra etter å ha inngått en hemmelig avtale med opprørere i Irak.

Les også: Britene gjorde hemmelig avtale

- Vi må nå virkelig sette alle kluter til i Afghanistan, med større antall, større engasjement og bedre planlegging og komme i balanse med amerikanerne. Vi har en sjanse til å vinne i Afghanistan og vi bør ikke vente med å gjøre det, sier Tim Collins, som ledet en av bataljonene under invasjonen i 2003.

Les også: Her dør flest soldater

Senest torsdag mistet en britisk soldat livet i Afghanistan, og så langt har til sammen 115 briter mistet livet i i det krigsrammede landet.

USA forhandler for tiden med irakiske myndigheter om en tilbaketrekking, som kan gjøre at amerikanerne er ute av landet i løpet av tre år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere