RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Britene gjorde hemmelig avtale med opprørere i Irak

Sist oppdatert:
Britiske styrker kom ikke til hjelp da amerikanske og irakiske styrker var i harde kamper med opprørere tidligere i år.

En hemmelig avtale mellom Storbritannia og den sjiamuslimske Mehdi-militsen gjorde at britiske styrker i nesten en uke ikke grep inn da amerikanske styrker og deres irakiske allierte var involvert i kamper i Basra tidligere i år, melder The Times .

Gjorde ingenting
Fire tusen britiske soldater sto på sidelinjen og så på, ifølge amerikanske og irakiske offiserer som deltok i angrepet. Amerikanske tjenestemenn ble sjokkert da de fikk greie på avtalen som skal ha blitt inngått i fjor sommer mellom britisk etterretning og Mehdi-armeen som er lojal ovenfor den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr.

Skadet rykte
Avtalen gikk ut på at ingen britisk soldat kunne gå inn i Basra uten tillatelse av forsvarsminister Des Brown. Innen Brown ga sin godkjennelse var mesteparten av kampene over. Avtalen var ment å oppmuntre sjiagruppen til å bruke mer fredelige politiske midler og marginalisere de ekstreme elementene. Uansett har avsløringen ført til at britenes rykte har fått seg en skikkelig smell.

Høytstående britiske forsvarskilder har fortalt The Times at Iraks statsminister Nouri al-Maliki, som beordret angrepet, samt høyere offiserer i den amerikanske hæren ble desillusjonert over britenes manglende vilje til å reagere tidligere i år.

- Stoler ikke på dem
- Uten støtte fra amerikanerne hadde vi ikke klart å gjennomføre oppdraget fordi de britiske styrkene ikke hadde foretatt seg noe. Jeg stoler ikke på de britiske styrkene, sier oberst Imad i den irakiske hæren.

Kaptein Eric Whyne, en av de amerikanske offiserene som tok del i kampene, sier at han ble sjokkert over at en del av koalisjonsstyrken inngikk en avtale med fienden og holdt seg unna området deres for å ikke bli angrepet.

Det britiske forsvarsdepartementet har ikke bekreftet at det forelå en avtale med Mehdi-armeen.

Rundt 60 irakiske soldater ble drept eller skadet i kampene, mens en amerikansk soldat omkom og sju ble skadet. Det var i hovedsak irakiske regjeringsstyrker som sto bak offensiven, men med støtte fra amerikanske styrker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere