Briter hjem fra Guantanamo Bay

Fem britiske statsborgere var tirsdag på vei hjem etter mer enn to års fangenskap i den amerikanske Guantanamo Bay-leiren på Cuba.

Britiske myndigheter var i villrede om hva som skulle skje med de løslatte. Politifolk ventet på de løslatte ved den militære flybasen Northolt like vest for London, der flyet deres skulle lande ved 20-tiden norsk tid tirsdag. Det var ventet at de fem ville bli anholdt og varetektsfengslet for avhør og nærmere gransking.

De fem er blitt løslatt etter at amerikanske myndigheter slo fast at det neppe er fare for at de skal begå terrorhandlinger. Hvis britiske myndigheter kommer til samme konklusjon, kan de bli løslatt i løpet av få dager, sa jurister i London tirsdag.

Fire andre britiske statsborgere sitter fortsatt fengslet i den amerikanske leiren på Cuba. Alle ni ble i sin tid tatt til fange i Afghanistan og har vært holdt fengslet som "fiendtlige stridende" mistenkt for å tilhøre Taliban-militsen eller terrornettverket al-Qaida.

Storbritannias regjering betegner løslatelsen av de fem som en diplomatisk seier. Menneskerettsaktivister sier på sin side at så lenge regjeringen ikke insisterer på frigivelse av de fire siste, godtar den i praksis USAs juridisk uholdbare metoder i Guantanamo Bay.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag