RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Briter tiltales etter fangemishandling

(CBS News/60 Minutes II)
Sist oppdatert:
Fire britiske soldater blir stilt for krigsrett etter å ha mishandlet fanger under tjeneste i Irak.

- Det dreier seg om fire soldater. Tiltalepunktene inkluderer mishandling, overgrep og brudd på reglene for god militær disiplin, sier en talskvinne for den britiske riksadvokaten.

Ifølge en kunngjøring fra riksadvokaten, er de fire britene blant annet tiltalt for å ha tvunget ofrene til å utføre seksuelle handlinger med hverandre.

I varetekt
Mishandlingen av de sivile irakerne skal ha skjedd mens de ble holdt i midlertidig varetekt av de britiske soldatene. Mishandlingen skal ikke ha funne sted i et fengsel eller i en fangeleir, heter det videre i kunngjøringen.

Erklæringen fra riksadvokaten indikerer at tiltalen har tilknytning til avsløringer som ble gjort av avisen Daily Mirror i begynnelsen av mai. Noen av bildene i Daily Mirror viste soldater som urinerte på en av fangene.

Avisen måtte senere innrømme at noen av bildene var falske, og redaktør Piers Morgan måtte gå av. Men avisen sto fast ved at påstandene om overgrep i hovedsak var riktige.

Påtalemyndighetene sitter blant annet på fotomateriale som viser mishandlingen finne sted. Rettsaken mot de fire soldatene vil være åpen for offentligheten, men noen dato for når den starter er ennå ikke satt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere