Britisk avstemning om EU-grunnlov i 2006

Storbritannia vil avholde sin folkeavstemning om EUs nye grunnlov innen utgangen av 2006, opplyser utenriksminister Jack Straw.

21.06.04 13:36

– En eller annen gang innen slutten av 2006, sa Straw i London mandag om når avstemningen blir.

Strides om EU-president
Samtidig fortsetter striden om ny EU-president. Det irske EU-presidentskapet vurderer å avholde et nytt EU-toppmøte i slutten av juni for å velge ny president.

- Kontakter pågår for å se om det er grunnlag for enighet. Hvis så er tilfelle, er to mulige datoer for et toppmøte 27. eller 30. juni, sa en talsmann for presidentskapet mandag.

Toppmøtet vil sannsynligvis bli kort på grunn av forhåndskontaktene mellom presidentskapet og de enkelte regjeringene, ifølge talsmannen. Men uttalelser fra Tyskland og Storbritannia mandag viser at uenigheten er minst like stor som før helgen.

Tyskland støtter Frankrike
Mens Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa at kommisjonens nye president kan være fra et hvilket som helst EU-land, sa en talsmann for Tysklands regjeringssjef Gerhard Schröder at presidenten må komme fra et land som deltar i EUs «kjerneinstitusjoner».

- Det kan vanskelig tenkes at Kommisjonens neste president vil komme fra et land som ikke er representert i EUs kjerneinstitusjoner og -organer, sa Schröders talsmann Bela Anda i Berlin.

Tyskland slutter seg dermed klart til Frankrikes standpunkt.

(©NTB-AFP-REUTERS)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag