Britisk etterretning plantet desinformasjon

Foto: ALI HAIDER (EPA)

Britisk etterretning drev en aktiv kampanje for å plante falske historier om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen i mediene.

Hutton-kommisjonen frikjente onsdag den britiske regjeringen for anklagene om å ha spritet opp etterretningsrapportene om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen før invasjonen i mars.

At det fra britisk side er spredt desinformasjon om Saddam Husseins angivelige arsenal og bånd til Osama bin Laden, hersker det derimot ingen tvil om.

Etterretningsorganisasjonen MI6, som er britenes motstykke til amerikanske CIA, vedgikk i desember at de alt i 1997 innledet en kampanje for å spre alarmerende Irak-informasjon.

En av nøkkelpersonene i kampanjen, som ble døpt «Operation Mass Appeal», var den daværende lederen for Midtøstenseksjonen i britisk UD, Derek Plumby.

Vervet av MI6
En av dem som ble vervet av MI6 var Scott Ritter, som ledet 14 av FNs runder med våpeninspeksjoner i Irak.

Ritter ble først kontaktet av den britiske etterretningsorganisasjonens stasjonssjef i New York, og orienterte straks sin daværende sjef Richard Butler om henvendelsen. Butler ga grønt lys til et samarbeid.

I desember la Ritter kortene på bordet, og fortalte blant annet om møtene han hadde med navngitte etterretningsfolk i London, der manipulasjon av etterretningsmateriell var tema.

Plantet historier
Ifølge Ritter ba MI6 om hjelp til å plante propaganda i land som Sør-Afrika, India og Polen, vel vitende om at historiene i neste omgang ville bli fanget opp av europeisk og amerikansk presse.

–Hensikten var å overbevise offentligheten om at Irak var en mye større trussel enn det de faktisk var, sa Ritter til Sunday Times.

Ritter trakk seg som våpeninspektør i 1998, og ble senere blant de fremste kritikerne av det han hevdet var usannheter om Saddams våpenprogrammener.

Han er overbevist om at MI6 fortsatte sin desinformasjonskampanje helt opp til invasjonen i mars 2003.

–Ren søppel
–Det fortsatte å dukke opp historier i mediene om hemmelige underjordiske anlegg i Irak og pågående programmer for å lage masseødeleggelsesvåpen. Vestlig etterretning ble oppgitt som kilde, og samtlige historier var rent søppel, sa Ritter.

Etter ti måneders leting har heller ikke amerikansk og britisk etterretning funnet spor etter lagre av masseødeleggelsesvåpen etter programmer for å utvikle slike i Irak. Amerikaneren David Kay, som nylig trakk seg som leder for våpenjegerne, tror heller ikke at dette vil bli funnet.

–Jeg tror ikke de fantes. Det alle snakket om, er lagre som var produsert etter Golfkrigen i 1991, og jeg tror ikke det var noe produksjonsprogram av betydning på 90-tallet, sa David Kay i forrige uke.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag