Gå til sidens hovedinnhold

Britisk fotograf drept av israelske soldater

Den britiske fotografen James Miller som ble drept på Gaza-stripen 2. mai, ble ikke skutt av militante palestinere, slik israelske kilder har hevdet.

Britiske myndigheter reagerte sterkt på drapet på dokumentarfotografen i Rafah på Gaza-strip og krevde full gransking.

Da ingenting skjedde, leide Millers familie egne etterforskere, som har avhørt vitner og kartlagt hva som skjedde. Familien fikk også en patolog til å granske skadene på den døde. Resultatet tydet på at fotografen ble drept av israelske soldater, skriver NTB.

Prøveskjøt våpen

Med hjelp fra den britiske ambassaden i Tel Aviv fikk etterforskerne deretter tilgang til automatvåpnene til ti israelske soldater som befant seg i området der Miller ble drept.

Etter å ha prøveskutt geværene og sammenlignet kulene med dem som kostet Miller livet, er konklusjonen klar: Fotografen ble drept av en israelsk soldat.

– De ballistiske testene viser at det var en israelsk soldat som sto bak skytingen. Dette skjedde under kriminelle og ikke operative omstendigheter, som ikke lar seg rettferdiggjøre, sier Miller-familiens israelske advokat Avigdor Feldman til avisen Ha’aretz.

– Det faktum at Miller var journalist, var kjent for soldatene, og var en av årsakene til at det ble skutt mot ham, sier Feldman.

Anklaget palestinere

Militære israelske kilder og talsmenn hevdet de første dagene etter drapet at Miller ble drept av militante palestinere, en påstand som angivelig var bygd på de israelske soldatenes egne observasjoner.

Den israelske regjeringshæren nektet å åpne full etterforskning og mente at en intern gransking var nok.

Med de nye opplysningene på bordet, og fornyet press fra britiske myndigheter og Millers familie, så generaladvokat Menahem Finkelstein mandag ingen annen utvei enn å beordre full etterforskning, skriver NTB.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene