*Nettavisen* Nyheter.

Britisk journalist arrestert i Israel

Foto: (AFP/Scanpix)

Den britiske journalisten som avslørte Israels atomhemmeligheter gjennom intervjuer med atomteknikeren Mordechai Vanunu er arrestert i Israel.

Avisen Yedioth Aharonoth meldte onsdag kveld at journalisten Peter Hounam blir avhørt av sikkerhetstjenesten Shin Bet. Han skal være mistenkt for "sikkerhetsforbrytelser", ifølge avisen.

Øyenvitner forteller at sivilkledde medlemmer av Shin Bet hentet Hounam på hans hotell i Jerusalem, dyttet han inn i en bil og gjennomsøkte rommet hans.

En talsmann for statsministerens kontor bekreftet onsdag kveld at Hounam var arrestert. Den britiske journalisten har møtt Vanunu i Jerusalem, til tross for at israelske myndigheter har lagt restriksjoner på Vanunus kontakt med pressen.

18 år i fengsel
Vanunu ble i april løslatt etter å ha sittet 18 år i fengsel for å ha lekket opplysninger om Israels atomvåpen. Vanunu hadde vært ansatt som tekniker ved Dimona-reaktoren i Negev-ørkenen, men var blitt oppsagt som følge av nedskjæringer, da han røpet sine hemmeligheter for avisen Sunday Times i oktober 1986. Hounam var journalisten som intervjuet Vanunu.

Etterretningsorganisasjonen Mossad slo full alarm da det ble klart at opplysningene ville komme på trykk, og klarte ved hjelp av en ung og vakker kvinnelig agent å lokke Vanunu fra London til Roma, der han ble bedøvet og brakt tilbake til Israel.

Israelske myndigheter har lagt ned forbud mot å bringe videre flere detaljer om saken.

- Pågående krig
Vanunu avslørte for Hounam at Israel hadde et avansert våpenprogram, og han avslørte at kjernevåpnene ble produsert i et underjordisk produksjonsanlegg i tilknytning til reaktoren i Dimona. Opplysningene fra den tidligere atomteknikeren bidro til at uavhengige eksperter konkluderte med at Israel hadde opptil 400 atomvåpen.

Onsdag sa Vanunu at Shin Bets arrestasjon av Hounam er en del av sikkerhetstjenestens "pågående krig mot meg og mine støttespillere, og de som ønsker å sette søkelys på Israels atomhemmeligheter".

Hounam kom til Israel for over en måned siden i forbindelse med en dokumentarfilm om Vanunu, som han lager for BBC.

- Vi er klar over at Peter Hounam er blitt arrestert, vi er svært bekymret for denne utviklingen, sier en talskvinne for BBC.

Den britiske ambassaden i Israel ble onsdag kveld koblet inn i saken.

(NTB-Reuters-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag