RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Britisk journalist sluppet fri

Sist oppdatert:
Den britiske journalisten James Brandon som fredag ble bortført i den sørirakiske byen Basra, ble løslatt bare noen timer seinere.

- Jeg takker Medhi-hæren, jeg er nå i god form, uttalte Brandon kort tid etter at han var blitt løslatt og overlatt til Basra-kontoret til sjialeder Moqtada al-Sadr.

Brandon hadde et blått øye, og fortalte at han var blitt behandlet røft i begynnelsen, men at gisseltakerne etter hvert endret sin oppførsel til det bedre.

Gisseltakerne truet først med å drepe Brandon hvis ikke USA stanset angrepene mot al-Sadrs milits i Najaf innen 24 timer, men opprørsleder al-Sadr grep inn og løste gisseldramaet i den sørirakiske byen Basra.

James Brandon arbeider frilans for Sunday Telegraph.

Båret vekk
Hotellansatte fortalte hvordan 23-åringen ble båret vekk av om lag 20 maskerte menn natt til fredag. Noen av dem skal ha vært utkledd som politi.

Men bare noen timer senere kom meldingen om at briten snart kom til å bli løslatt og overlatt til Sadrs kontor i Basra. Kunngjøringen var spilt inn på en videokassett som også inneholdt opptak av Brandon.

- Journalister våre brødre
Al-Sadrs talsmann tok fredag avstand fra gisseltakningen:

- Menneskene som har fanget denne mannen, må løslate ham nå. Vi er ikke ansvarlige for denne handlingen, sa sjeik Salah al Obeidi til BBC i London.

- Journalister er våre brødre, våre venner. De viser våre meninger og bringer stemmene våre ut til hele verden, sa talsmannen, som mener at kidnapperne er ute etter å sverte militsen.

Også en av Sadrs medarbeidere i Najaf ga beskjed om at de hadde rettet en formell anmodning til kidnapperne om at briten skulle løslates. Det er ikke klart om personene som sto bak bortføringen, har noen tilknytning til Sadrs Mehdi-milits.

Lang erfaring
En annen britisk frilansjournalist sier at Brandon har bodd mesteparten av året i Irak og at han var vant til å klare seg i de farlige omgivelsene. Han har tidligere skrevet for både Scotsman og Independent.

- Han er en ung mann og en modig journalist som arbeider i et av de farligste områdene i verden. Vi er veldig bekymret for ham, sa redaktøren i Scotsman, Iain Martin, etter at kidnappingen ble kjent fredag. Men bare få timer seinere kunne han puste lettet ut.

©NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere