*Nettavisen* Nyheter.

Britisk mann i avhør

Politiet gjennomsøker et hus i jakten på Madeleine McCann. En britisk mann avhøres av politiet.

15.05.07 10:04

Se hele innslaget på TV 2 Sumo.

Mannen, Robert Murat, har blitt tatt med til politistasjonen for avhør, melder Sky News.

Portugisisk politi opplyser at ytterligere to personer blir avhørt, men at ingen så langt har status som mistenkt i saken.

Villaeiendommen som nå finkjemmes ligger bare om lag 150 meter unna leiligheten hvor Madeleines familie oppholdt seg da hun forsvant 3. mai ved Praia Da Luz sør i Portugal.

På politistasjonen
Huset, som er kjent som Casa Liliana, ble stengt av med tape av politiet, mens hvitkledde krimteknikere begynte sitt arbeid på innsiden. Blant annet er et svømmebasseng på eiendommen tømt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eiendommen tilhører Murats mor, Jennifer Murat, men sønnen skal ha vært en flittig gjest i huset. Moren sier til Sky News at sønnen ikke er arrestert, men bekrefter at han er tatt med til politistasjonen.

71-åringen har også fortalt at hun mener sønnen ikke kan ha noe med forsvinningen å gjøre, ettersom han var sammen med henne på det aktuelle tidspunktet.

Hun sier til Sky News' reporter på stedet at hun regner med at søket straks vil være over og ber politiet da gå ut med en kunngjøring der de beklager bryderiet.

Moren har tidligere oppfordret mange mennesker som ikke ville gå til politiet om å komme til henne med informasjon om kidnappingssaken for å hjelpe til med etterforskningen.

Har vist interesse
Robert Murat har i perioden etter forsvinningen vært aktiv i å hjelpe Sky News med deknigen av Madeleines kidnapping. Han har ofte blitt sett sammen med lokale politmenn, der han har fortalt vitser og ledd. Han har fortalt mediene at han har vært interessert i kidnappingssaken fordi han selv har en fire år gammel datter som ligner på savnede Madeleine.

Klikk på bildet for å forstørre.

Murat skal være separert fra sin kona, som bor i Norfolk sammen med datteren.

- Robert Murat er godt kjent av mediene. Allerede første dag spurte vi etter noen som var gode i portugisisk. Han har fungert som mellommann og tolk mellom mediene og politiet, sier Sky News-korrespondent Ian Woods, som i likhet med andre pressefolk begynte å bli mistenkelige til mannen som også fungerte som oversetter for McCann-familien.

Trakk seg unna
En spøk om at Murat var hovedmistenkt i saken begynte etter hvert å spre seg blant pressefolkene, og kom til slutt Murat selv for øre. Da begynte han å spinne videre på spøken, og annonserte ifølge Ian Woods seg selv som hovedmistenkt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Han skal etter selv å ha kommet i søkelyset for mediene og politiet, ha trukket seg unna området.

- Han sa da at han ikke skulle tilbringe mer tid på stedet, fordi han etter hvert ble en distraksjon, forteller Woods.

Får støtte på facebook
Titusener sender sine tanker til savnede Madeleine McCann gjennom grupper på nettsamfunnet Facebook. Til nå har om lag seksti grupper blitt opprettet og alle har de ett eneste budskap: Slipp Madeleine fri.

Også nordmenn har slengt seg på bølgen og er med på å sette tematikken i søkelyset på et av verdens største nettsamfunn. Mandag ettermiddag har nesten ti tusen mennesker meldt seg inn i den norske gruppen som er opprettet for å støtte McCanns foreldre og pårørende.

På støttegruppene oppfordres det til å spre nettsiden www.findmaddie.com på nettet, i håp om at noen skal sitte inne med opplysninger om den savnede jenta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kraftig verktøy
- Et sted der ute vil noen ha informasjon som vil føre til Maddys hjemkomst. Internett kan være et kraftig verktøy i kampen om å finne Maddy, som er elsket og savnet av oss alle. La oss bruke det positivt, skriver familievennen Pat Perkins til innehaveren av en av nettsamfunnets støttegruppe.

Han oppfordrer videre:

- Vær så vennlige å be for Madeliene og hele familien hennes i denne tragiske tiden.

Dusør på 30 millioner
Det er nå elleve dager siden den da tre år gamle Madeleine McCann ble bortført fra hotellrommet til familien på Algarve-kysten i Portugal, mens foreldrene spiste middag på en restaurant like ved. Lørdag fylte jenta fire år.

Til sammen er det nå utlovet en dusør på 30 millioner kroner (2,5 millioner pund) for opplysninger som fører til at foreldrene igjen kan se sin fire år gamle datter. Også personer som David Beckham og Wayne Rooney har bidratt til dusøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.