RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Britisk spionsjef grilles

Sist oppdatert:
Parlamentet i London vil vite hvorfor britisk etterretning ikke greide å skaffe pålitelige opplysninger om hvilke våpen Iraks diktator Saddam Hussein hadde. Sjefen for spiontjenesten MI6 må svare.

MI6-sjef Sir Richard Dearlove er ifølge The Times innkalt av Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité ISC. Han vil bli spurt hvorfor han trodde opplysningene om Saddams masseødeleggelsesvåpen var nøyaktige og troverdige, skrev London-avisen fredag.

Men en talsmann for det britiske utenriksdepartement avviser at det dreier seg om en ny runde med høringer i den omstridte Irak-saken.

- Sir Richard holder regelmessig møter med komitéen ISC, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Frikjent
Storbritannias statsminister Tony Blair er blitt satt under hardt press for å forklare hvorfor det til nå ikke er funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak. ISC har allerede gransket saken en gang, og frikjent Blair-regjeringen for "oppspriting" av situasjonen.

ISC fant i sin rapport ingen grunn til å kritisere regjeringen. Det gjorde heller ikke Lord Hutton, den framtredende dommeren som har gransket våpeneksperten David Kellys selvmord og som denne uken renvasket Blair for overtramp.

Huttons rapport har fått en svært blandet mottakelse. Anklager om at han "hvitvasker" Blair-regjeringen kommer både fra Kellys etterlatte og den britiske fredsbevegelsen, men også fra deler av britisk presse.

Hvitvasking?
Blant de skeptiske mediene er den velrenommerte kvalitetsavisen The Independent, som torsdag kom ut med ett eneste ord - " Hvitvasking?" - i rødt på førstesiden. Dette er et spørsmål svært mange briter stiller seg i disse dager.

Samtidig er neppe all kritikken mot Hutton og Blair helt objektiv og fri for politiske baktanker. Når en mørkeblå avis som Daily Mail raser mot den sosialdemokratiske statsministeren, er det i tråd med dens dype og regelmessig uttrykte forakt for Blair.

BBC har mistet både sin generaldirektør og sin styreformann etter at Lord Hutton rettet krass kritikk mot den britiske rikskringkastingen. Det britiske journalistlaget NUJs leder Jeremy Dear frykter at pressefriheten kan bli stående igjen som Kelly-affærens største taper.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere