RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det nyeste «Call of Duty» kom ut 19. april. Breivik har fortalt at han brukte spillene som en krigssimulator.
Det nyeste «Call of Duty» kom ut 19. april. Breivik har fortalt at han brukte spillene som en krigssimulator. Foto: Activision/AP Photo

Britiske politikere vil forby voldelige dataspill etter Breiviks uttalelser

Sist oppdatert:
Britiske parlamentsmedlemmer vil slå hardt ned på førstepersons-skytespill etter at det kom frem at Anders Behring Breivik brukte dem til trening.

I kjølvannet av rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik ønsker den britiske Labour-politikeren Keith Vaz at regjeringen tar grep mot aggressive førstepersons-skytespill, skriver The Telegraph.

– I sin bevisføring beskriver Breivik hvordan han trente til angrepene gjennom å bruke dataspillet Call of Duty: Modern Warfare. I en epoke med stadig mer sofistikert og realistisk gameplay, må bør det tas større forholdsregler før slike spill publiseres, mener Vaz.

– Kan gjøre bestemor til skarpskytter

Vaz har sittet i parlamentet siden 1987 og leder komiteen for interne affærer. Komiteen setter i gang egne granskninger og har tatt for seg temaer som terrorisme, kriminalitet og innvandring.

Han peker på at Breivik under rettssaken sa at han blant annet fikk trening i å bruke det holografiske siktesystemet

– Du kunne gitt det til din bestemor og hun ville ha blitt en topp skarpskytter, sa Breivik 19. april.

Responsen er ikke umiddelbart overveldende men tverrpolitisk. Forslaget ble lagt fram 24. april og så langt har det til sammen fått 7 støttestemmer av medlemmer fra både de regjerende partiene, Det konservative parti og Liberaldemokratene, i tillegg til Labour og Det Nord-Irske unionistiske partiet, ifølge hjemmesiden til det britiske parlamentet.

Ut mot ratingsystemet

Forslaget kritiserer gjeldende PEGI-systemet (Pan European Game Information) som raterer spill etter alderskategorier og kun er veiledende.

Systemet angir 3, 7, 12, 16 og 18 års aldersgrense, sammen med tilleggsikoner for vold, støtende språk, diskriminering, rusmidler, skrekk, erotikk og hasardspill.

Vaz mener at systemet er mangelfullt på varsling om ultravoldelig innhold. Han har også knyttet voldelige dataspill til skytingen i Malmö som resulterte i 3 døde og 12 skadde. 38-årige Peter Mangs er nå tiltalt for et av drapene og 7 drapsforsøk.

Vaz ba kulturminister Ed Vaizey om nye restriksjoner skal innføres i lys av den siste bevisføringen under 22. juli-rettssaken.

Vaizey varsler at regjeringen planlegger allerede å gjøre det straffbart for butikkene å selge titler til barn og ungdom utenfor alderskategoriene i PEGI, skriver Telegraph.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere