Gå til sidens hovedinnhold

Brødrepar pågrep beruset mann på Norwegian-fly til Bangkok

- Vi gjorde det vi følte vi var forpliktet til.

Onsdag klokken 21.30 norsk tid ble en en overstadig beruset mann pågrepet på et Norwegian-fly fra Oslo til Bangkok, på flight DY7201.

Det var et brødrepar som stod for pågripelsen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Høyt støynivå

- Den overstadig berusede mannen virket truende og skal ha vært utagerende overfor besetningen. Det var de som spurte oss om hjelp til å pågripe den berusede mannen, sier Aleksander Arnesen, som pågrep den berusede mannen sammen med sin bror Marius.

- Da jeg kom bort til mannen merket jeg at det var et høyt støynivå på den voksne mannen. Da vi skulle pågripe ham ble vi instruert av besetningen om hva vi skulle gjøre. De ville også at vi skulle sette strips på ham, forteller storebror Aleksander som også jobber som fengselsbetjent på Østlandet.

Les også: Full mann førte til nødlanding - risikerer kjempebot

Norwegian: - Skjer ikke ofte

Presseansvarlig i Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson, er kjent med episoden på flight DY7201.

- Det stemmer at det var en passasjer som ble hentet av politiet når rute DY7201 landet i Bangkok, men dette skjer ikke ofte, sier Jacobsson til Nettavisen.

Les også: De 10 beste gutteturene

Jacobssen forteller videre at hun ikke kjenner til detaljene rundt episoden onsdag kveld, og at hun derfor ikke kan si noe om hvorvidt mannen var full da han gikk om bord i flyet, eller om han drakk for mye underveis.

- Dette er nå en politisak, og vi kan ikke kommentere den ytterligere. Men det viktigste for oss er at passasjerene forholder seg til de retningslinjene vi har om bord, slik at det er trygt og bekvemt for alle å reise med oss, sier Jacobsson.

Les også: Thailand frykter at turistene skal utebli

- Ubehagelig

I jobben som fengselsbetjent er Arnesen vant til situasjoner med utagerende personer.

- Jeg mener vi bare gjorde det vi er forpliktet til når de spør om hjelp. Vi ønsket å bidra til at alle skulle få en behagelig reise. Det var absolutt ikke noe cowboyvirksomhet fra vår side, og vi gjorde akkurat det de ba oss om å gjøre. Selv om den berusende mannen var høylytt og utagerende følte jeg aldri situasjonen som farlig eller truende, forteller fengselsbetjenten til Nettavisen.

Brødreparet syntes likevel at pågripelsen var ubehagelig.

- Det var ikke noe kjekt da vi måtte dra ham gjennom kabinen. Det var både barn og voksne som fikk med seg hva som skjedde. Det er jo trist at en ferie skal begynne på en slik måte.

Les også: Norwegian fly måtte lande på grunn av voldelig passasjer

- Passasjerer må selv avgjøre

Ifølge storebror Arnesen mener besetningen at fyll på flyene til Bangkok fra Oslo er et stort problem. I september måned har Norwegian to direkteflyvninger mellom Oslo og Bangkok i uka, mens det i løpet av vinteren øker til tre.

- De fortalte oss at det er noe de opplever ofte. Jeg har vært i Thailand flere ganger og har aldri opplevd noe tilsvarende. På samme fly ble enda en mann pågrepet av politiet da flyet hadde landet. Besetningen fortalte at den mannen hadde vært truende og ufin mot besetningen.

Informasjonssjef Jacobsson i Norwegian kjenner ikke til at flyvningene fra Oslo til Bangkok skal være spesielt problematiske når det kommer til alkoholinntak blant passasjerene.

- Jeg har ikke hørt at ruten mellom Oslo og Bangkok skal være preget av mye fyll blant passasjerene, sier Jacobssen.

- Hvilket ansvar har besetningen når det kommer til alkoholserveringen om bord i flyet?

- Passasjerene må selv ta en avgjørelse på hvor mye alkohol de tåler, men besetningen serverer ikke alkohol til de som er synlig beruset. Besetningen er trent til å håndtere ulike situasjoner om bord, selv når det er noen som har fått i seg for mye alkohol.

- Men i dette tilfellet ba de jo om hjelp fra to passasjerer til å få kontroll på den berusede mannen?

- Om det stemmer så er det positivt. Men besetningen er trent for alle situasjoner som kan oppstå i luften.

(artikkelen fortsetter under)

Politiet: - Sjeldne tilfeller

Etter å ha hjulpet besetningen fikk brødrene en liten påskjønnelse.

- Vi sa fra om at vi ikke trengte noe for å hjelpe dem, men vi fikk både noe mat og drikke. I tillegg sa de at de skulle kontakte oss i etterkant av flyturen, men det er virkelig ikke nødvendig.

- Vi gjorde bare det vi mente var riktig, og det var å gripe inn. Det hele gikk ganske fort, avslutter Aleksander Arnesen til Nettavisen.

Per Andreassen, vaktleder ved Gardermoen politistasjon, sier til Nettavisen at det er sjelden politiet må hente ut berusede mennesker fra flyet på Gardermoen.

Les også: Fly direkte til åtte spennende destinasjoner

- Jeg har ingen statistikk på dette, men basert på egen erfaring kan jeg si at det skjer cirka hver tredje måned. I sommer hadde vi kun ett tilfelle, og det var på en flyvning til Svalbard. Da måtte flyet returnere til gate slik at vi fikk hentet ut noen passasjerer som var overstadig beruset.

Andreassen forteller at dette stort sett skjer på utenlandsflyvninger. Til tross for at flyselskapene har strenge regler for alkoholserveringen, så er det vanskelig å ha full kontroll over passasjerenes alkoholinntak, mener Andreassen.

- Det finnes jo en taxfree-butikk i begge ender, så det er enkelt å få med seg alkohol på flyet. Enkelte blander jo ut i brus før de går om bord eller tar med seg drikke inn på do, og plutselig har noen drukket for mye, uten at besetningen har kontroll på det, sier Andreassen.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin