RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsfest på Berlusconi-rykter

Foto: ALESSANDRO GAROFALO (Reuters)
Sist oppdatert:
Berlusconi avviser imidlertid at han trekker seg.

Ryktene om at den italienske statsministeren Silvio Berlusconi vil trekke seg i løpet av mandagen har fått optimismen tilbake i finansmarkedene.

Etter å ha vært klart ned tidligere på dagen, steg den tyske DAX-indeksen til pluss.

På Oslo Børs løfter Hovedindeksen seg med 1 prosent til 386 poeng klokken 13 mandag.

I Italia stiger FTSEMIB-indeksen 1,9 prosent, etter å ha vært klart ned tidligere på dagen.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Avviser avgang
Det var flere italienske nettsteder og enkelte nyhetsbyråer som viste til at Berlusconi har samtaler med sin familie om å trekke seg fra statsminister-embedet mandag. Ryktene ble imidlertid avvist av Berlusconi selv mandag.

Berlusconi sier til det italienske nyhetsbyrrået Ansa, at ryktene m hans avgang er grunnløse.

Det er imidlertid liten tvil om at den omstridte italienske statsministeren opplever store problemer innad i sitt eget parti, i forkant av tirsdagens budsjettavgjørelse i parlamentet. Her skal det tas en avgjørelse tirsdag.

Skyhøye renter
NA24 skrev tidligere mandag at italienske statsrenter var på rekordnivåer. Ved lunsjtider hadde imidlertid rentene falt noe tilbake.

Mandag morgen var renten på den tiårige italienske statsobligasjonen over 6,5 prosent, noe som er det høyeste nivået siden Italia ble med i eurosonen.

Italias gjeld er på utrolige 2.000 milliarder euro, noe som tilsvarer 120 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Med dagens markedsrente, vil rundt 7 prosent av bruttonasjonalproduktet gå med til å betale rentekostnader og bare neste år forfaller over 2.000 milliarder kroner i gjeld.

Klovn i manesjen
I forbindelse med et G-20-møte på fredag klinte den omstridte lederen igjen til i velkjent stil.

- Italia er sterkere rustet enn Frankrike og Storbritannia, uttaler Berlusconi i forbindelse med G20-møtet og diskusjonen rundt Europas økonomiske situasjon.

Og han ga seg ikke der.

- Restaurantene og hotellene er fulle, og det er ingen tegn til krise. Italias troverdighetsproblemer skyldes fordommer.

Les mer: - Vi er bedre enn Frankrike og England

Naturlig nok spredte disse sitatene seg kjapt videre fra Berlusconis munn da en kollaps i støvellandet vil være et ragnarok for europeisk økonomi.

Økt mistillit
I helgen skrev Financial Times at den politiske situasjonen i Italia er i ferd med å bryte ut i fullt kaos. Avisen skriver at flere parlamentsmedlemmer i Berlusconis eget parti skal være i ferd med å snu ham ryggen, noe som øker risikoen for at Berlusconis regjering vil gå av.

Handelsbanken Capital Markets beskriver imidlertid situasjonen slik:

- Opposisjonen ønsker selvfølgelig også å bli kvitt Berlusconi. Men de er lite lystne på nyvalg midt i krisa fordi de ikke er enige om krisehåndtering seg imellom. Dermed er risikoen stor for at Italia kan bli stående handlingslammet nettopp når landet har størst behov for lederskap.

- Du er problemet til Europa
Landets finansminsiter Giulio Tremonti skal ha sagt følgende til Berlusconi

- På mandag vil det bli en katastrofe i markedene dersom du, Silvio, beholder din plass og ikke går av. Fordi problemet til Europa og markedene, feil eller ei, er faktisk deg.

- Det er bra noen i det kriserammede landet har forstått alvoret i situasjonen, melder DnB Nor Markets.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere