RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsfesten fortsatte

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Investorene jubler fortsatt over rentekutt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag senket den amerikanske sentralbanken styringsrenten «federal funds rate» med en halv prosent. Det medførte at investorene startet en børsfest der aksjene opplevde årets beste dag. Onsdag klatret aksjene videre, om enn ikke i like stor grad.

NA24 - din næringslivsavis

- Bernanke-avgjørelsen virket som den var akkurat den rette miksturen for aksjeinvestorene, tross økende frykt for inflasjonsøkning ettersom edle metaller og råvarer stiger høyere, sier analytikere hos Action Economics, ifølge Marketwatch.

Avtakende inflasjon
Konsumprisene falt noe tilbake i august. Tall fra myndighetene viser at den amerikanske konsumprisindeksen falt med 0,1 prosent i august. Det var noe svakere enn hva markedet hadde ventet. Blant økonomene lå forventningene på at det ikke ville være noen bevegelse, skriver Bloomberg News.

Kjerne-konsumprisene, der de volatile energi- og matvareprisene er utelatt, steg med 0,2 prosent. Det var helt i tråd med forventningene. På årlig basis ligger inflasjonene på 2,1 prosent. Det er rett i overkant av hva den amerikanske sentralbanken omtaler som komfortabelt.

Energiprisene falt markant i august sammenlignet med same periode i fjor. Det er ikke tilfellet i september.

- Oljen i hundre
De ukentlige oljelagertallene, som offentliggjøres av det amerikanske energidepartementet, viser at lagrene av olje falt med 3,87 millioner fat, som er mer enn ventet. Nå som fyringssesongen er i startfasen hadde analytikerne ventet et fall på 2,03 millioner fat, ifølge Bloomberg. Lagrene har falt med totalt 18,3 millioner fat de fire siste ukene.

Referanseoljen WTI klatret på nyhetene og frontkontrakten har i løpet av sesjonen blitt notert på 82,51 dollar fatet, som er ny rekord.

- Den kan gå til 100, ja. Jeg tror ikke at det kommer til å skje før på nyåret. Du kommer til å ha en slags tilbakegang her – Jeg sier at du kanskje kan se 78, men trenden er oppover. Etterspørselen er opp og leveransen er flat så det må fortsette videre oppover, sier styreleder i BP Capital LLC Boone Pickens, ifølge Bloomberg.

Svakeste på 12 år
Byggstart på nye privatboliger falt til 2,6 prosent i august. Totalt ble det påbegynt 1,33 millioner nye privatboliger. Det er det laveste nivået siden 1995. Økonomene hadde ventet en nedgang til 1,36 millioner. Samtidig ble det gitt 1,307 millioner nye byggetillatelser. Det er en nedgang på 5,6 prosent.

Antallet påbegynte boliger i juli ble revidert til et fall på 6,9 prosent fra opprinnelig rapporterte 6,1 prosent.

Kjøpes opp
Tapsbanken Accredited Home Lenders blir kjøpt opp av det private investeringsfondet Lone Star. Utlåneren av boliglån fikk skikkelig juling i tirsdagens handel. Selskapet la frem sitt resultat for første kvartal noe forsinket. Tallene viser et solid underskudd på 260,2 millioner dollar etter store tap på porteføljen av subprimelån. Nå har de lagt uenighetene med Lone Star bak seg og får etterlengtet tilskudd. Budet fra Lone Star inneholder en premie på 20 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag.

Morgan Stanley merker også krisen i kredittmarkedet. Selskapet må ta store tap på deler av låneporteføljene etter at likviditeten i markedet tørket helt inn. Dermed leverte de både svakere resultater enn ved samme periode i fjor samt at de skuffer analytikerne. Resultat per aksje fra videreført virksomhet endte på 1,38 dollar, mens markedet ifølge estimater innhentet av Thomson Financials ventet 1,54 dollar.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,56% til 13.815,72

Nasdaq +0,56% til 2.666,48

S&P 500 +0,61% til 1.529,04

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere