RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsnedgang før Bernanke

Foto: Ted S. Warren (AP Photo)
Sist oppdatert:
Investorene beveget seg forsiktig før onsdagens rentedom.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den siste tiden har de amerikanske aksjene steget markant på spekulasjoner om at sentralbanken vil kutte renten.

NA24 - din næringslivsavis

Som en illustrasjon på dette har kontraktshandelen i Chicago priset inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte, som avsluttes onsdag, med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent.

- Vi tror ikke at økonomien vil ende i resesjon, Selskapsdelen av økonomien er fortsatt i ganske bra form. Men skulle sentralbanken velge å ikke kutte noe mer, og økonomien fortsetter å falle, kan det potensielt skape noen bekymringer for oss, sier aksjestrateg Phil Orlando, ifølge Associated Press.

Snudd over natten
Men en artikkel i Wall Street Journal tirsdag, som indikerer at sentralbanken er motvillig til å sette ned renten, satte en tidlig demper på kjøpelysten. Etter hvert kom det også inn svake makrotall om både boligmarkedet og tilliten samt svak guiding fra Procter & Gamble som førte til en lett handel med forsiktige investorer. Teknologiaksjene, som har vist styrke den siste tiden, klarte imidlertid å holde hodet over vannet også tirsdag.

- De amerikanske aksjene har snudd over natten i etterkant av Greg Ip-artikkelen i WSJ som siterer motvilligheten sentralbanken har mot avgjørelsen som er mellom et kutt på 0,25 prosent eller ingenting i det hele tatt. Det dempet Wall Streets optimisme til en viss grad etter den siste tids stigning på forventninger om noe mer finansielt smøremiddel fra sentralbanken, sier analytikerne hos Action Economics, ifølge MarketWatch.

Bolig- og tilitsfall
Boligprisene i de 20 største byene i USA falt med 4,4 prosent på ett år i snitt frem til og med august. Det viser prisindeksen Case-Shiller fra Standard & Poor's. Prisene I 10 byer falt med 5 prosent siden august 2006 og er den største nedgangen siden 1991. Hele 15 av 20 byer opplevde fall i boligprisene. Verst ut var Tampa der boligprisene falt med 10,1 prosent, mens bilbyen Detroit fulgte tett med et fall på 9,3 prosent.

Forbrukertilliten er dalende og ligger nå på det svakeste nivået på to år. Det viser tall som er frigitt av Conference Board. I oktober falt forbrukertilliten til 95,6 poeng fra 99,5 i september. Økonomene hadde ventet at tillitindeksen ville ligge på 99 poeng.

Av selskapene som har levert tall er Procter & Gamble marginalt bedre enn forventet etter at de rapporterte om en profittøkning i tredje kvartal på 14 prosent, men den videre guidingen om at energi- og råvareprisene vil presse marginene i det nåværende kvartalet skuffer markedet. Aksjen falt med 3,9 prosent og opplevde den største nedgangen siden februar.

Selskapets driftresultat steg til 3,08 milliarder dollar, eller 92 cents per aksje, fra 2,7 milliarder dollar, eller 79 cents per aksje, i samme periode i fjor. Driftsinntektene steg med 7,5 prosent til 20,2 milliarder dollar.

- Den økonomiske veksten har minket og en stor del av det har vært boligmarkedet. Dersom økonomien virkelig faller utenfor et stup, og du har en inntjeningsrisiko, sier forvalter Craig Hester, ifølge Bloomberg.

Procters rival Colgate-Palmolive rapporterte om et driftsresultat på 420,1 millioner dollar, eller 77 cents per aksje, fra 344,1 millioner dollar, eller 63 cents per aksje, i samme periode i fjor. Fremgangen ble ledet av en global salgsvekst på 12 prosent.

Bankgiganten Merrill Lynch melder at de har fjernet toppsjefen Stan O`Neal, noe det også har vært spekulert i at de ville gjøre tidligere.

Les mer her: Tapte milliarder - får 850 millioner

Aksjen har steget markant den siste tiden, men falt noe tilbake på dagens handel.

Oljeprisen, som nådde nye høyder mandag falt markant igjen tirsdag. WTI-oljen svekket seg med 3,4 prosent til 90,38 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Les hvorfor her: Knekk i oljerekorden

Oljefallet førte til at Exxon Mobil, Chevron, og ConocoPhillips ledet energiaksjene til den første nedgangen på seks sesjoner.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,56% til 13.792,47

Nasdaq +0,28% til 2.825,29

S&P 500 -0,65% til 1.531,02

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere