RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børssmell på Wall Street

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)
Sist oppdatert:
Selv ikke høsttakkefest og sterke salgstall hjelper mot USAs pågående finansuro.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene opplevde igjen en meget volatil sesjon der en tidlig opptur kom som en følge av gledelige salgstall i forbindelse med årets viktigste shoppingdag. Men utover sesjonen ble fokus rettet fra det positive til uroen i finansmarkedene og gevinstsikring fra fredagens korte handel.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er en vedvarende mangel på tiltro til de finansielle problemene. Stadig flere roper om at sentralbanken må ta grep, men mennesker føler at vi kanskje ikke vil få et rentekutt, sier en sjefinvesteringsdirektør, ifølge MarketWatch.

De foreløpige tallene fra lanseringen av årets juleshopping viser at omsetningen steg med 7,2 prosent til 16,4 milliarder dollar sammenlignet med den samme perioden i fjor. Det viser tall fra ShopperTrak, skriver AP. Fredag var det amerikanerne kaller Black Friday og sammen med den påfølgende helgen etter Thanksgiving markerer disse dagene starten på julehandelen i USA. Butikkene lokker med store tilbud for å få kundene til sine butikker.

Finansaksjene er under press etter ny uro blant bankene. Ifølge CNBC skal øksen frem hos finanshuset Citigroup. Kjempen på Wall Street skal blant annet kvitte seg med ansatte.

Det er ikke klart hvor mange av de 320.000 ansatte i selskapet som kommer til å bli rammet av nedbemanning, flere venter at det blir utskiftninger og nedbemanning på toppen, og det er spekulert i at 45.000 må finne seg noe annet å gjøre. Allerede har konsernsjef Charles Prince fått sparken etter tumultene i kredittmarkedet. I april i år ble 17.000 ansatte sagt opp.

- Investorene frykter at mesteparten av de finansielle institusjonene ikke har lagt alle kortene sine på bordet når det kommer til subprime-eksponeringen. Frykten for det ukjente – hvor mye mer som vil bli nedskrevet – er det som bekymrer aksjemarkedsinvestorene mest, sier sjefaksjestrateg Stuart Freeman i et notat, ifølge MarketWatch.

Philips kjøper det amerikanske selskapet Genlyte for 2,7 milliarder dollar. I budet på 95,50 dollar aksjer er det bakt inn en premie på 52 prosent.

Gruveselskapet Rio Tinto prøver å gjøre seg mindre attraktive i forbindelse med gigantens BHP Billitons oppkjøpsforsøk. Blant annet foreslår de å øke utbytte med 30 prosent og ønsker å tredoble jernmalmproduksjonen.

Kaldere vær i USA og Europa sendte oljeprisen nær 100 dollar fatet tidlig i handelen.

Kulden fører til forventninger om økt etterspørsel. I inngangen til fyringssesongen vil markedet følge nøye med på værprognoser og tilbudssiden.

Men januarkontraktene til den amerikanske referanseoljen WTI falt igjen utover sesjonen på spekulasjoner om at OPEC vil øke produksjonen i tiden som kommer. WTI-oljen falt med 0,5 prosent til 97,67 dollar fatet.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,83% til 12.743,44

Nasdaq -2,14% til 2.540,99

S&P 500 -2,32% til 1.407,22

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere