RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukte syke barn som slaver

Sist oppdatert:
Barn ble tvunget til å jobbe på plantasje i Nord-Brasil. Yngstemann var bare fire år gammel.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Det var 30 barn blant de 150 slavearbeiderne som ble oppdaget da myndighetene i delstaten Pará i Nord-Brasil aksjonerte mot en avsidesliggende kakaoplantasje i slutten av september.

De fleste av barna var syke.

- Alle jobbet under slavelignende forhold, og var ved svært dårlig helse. De fleste av de 30 barna var syke, og ett av barna var blitt blind etter å ha vært utsatt for en ulykke. De bodde og jobbet under svært uverdige forhold, opplyser José Ribamar Miranda da Cruz, som ledet aksjonen for myndighetene i delstaten Pará.

Det blinde barnet mistet synet etter å ha falt mot en stubbe. De fleste av de øvrige barna led av parasittsykdommen leishmaniose, som gir stygge sår i huden.

- De voksne tok med seg barna på jobb for å øke inntekten sin, og barna ble eksponert for en rekke farlige situasjoner. Det yngste barnet på plantasjen var bare fire år gammelt, opplyser José Ribamar Miranda da Cruz i en pressemelding fra det brasilianske arbeidsdepartementet (MTE).

Ble borte
De 150 arbeiderne sov i telt og stråhytter, måtte spise og lage mat utendørs, og de hygieniske forholdene var svært kritikkverdige. De som ikke jobbet hardt nok, ble truet på livet, og innimellom ble folk borte, forteller slavearbeiderne til brasilianske medier.

Ifølge arbeiderne er denne typen arbeidsavtaler svært vanlig på gårder i regionen. I september besøkte Norges statsminister Jens Stoltenberg nabokommunen Santarem.

Ble satt i gjeld
Allerede før arbeiderne begynte å jobbe på plantasjen, skyldte de penger. De gjorde en avtale om at kjøperne av kakao fra plantasjen skulle skaffe dem det nødvendige utstyret de trengte for å gjøre jobben. Det var også kjøperne som sørget for mat, klær og andre grunnleggende behov. Arbeiderne skulle betale tilbake med sin arbeidskraft, men klarte aldri å få slettet gjelden til kjøperne. Flere hadde derfor fått innvilget lån, og resultatet var at de hele tiden skyldte mer arbeidsinnsats.

- Gjelden deres bare økte og økte. De tjente ingenting, og alt overskuddet gikk til bedriften. Hvis de trengte noe, måtte de be om det fra kjøperne. Plantasjeeierne hadde ingen utgifter med dem og betalte aldri lønn til dem, sier Cruz til nyhetsbyrået Agência Folha.

De fleste av arbeiderne kommer fra regionen, men de fikk ikke lov til å forlate plantasjen, på grunn av gjelden.

- Barna ble bitt av edderkopper og skorpioner, og til og med av slanger. Men siden foreldrene skyldte stadig mer penger, tok de med seg barna i et forsøk på å redusere gjelden sin, sier Cruz.

80-åring fengslet
Plantasjeeieren, en 80 år gammel mann, ble pågrepet i aksjonen. Sønnen, som administrerte virksomheten, er fortsatt på frifot. Myndighetene anslår at disse nå vil måtte betale en oppreisning til slavearbeiderne på til sammen nærmere 2 millioner kroner.

Aksjonsgruppen fra det brasilianske arbeidsdepartementet (MTE) innledet sin operasjon 17. september og den ble avsluttet fredag 3. oktober. Både føderalt politi og ansatte i flere myndighetsorganer deltok. Plantasjen ligger svært isolert, og tre helikoptre deltok i redningsaksjonen, melder Agência Folha.

Også fredag ble det funnet ti voksne arbeidere og fem barn som jobbet under slavelignende forhold i på andre gårder i delstaten.

76 operasjoner i 2008
Selv om slaveriet i Brasil ble avskaffet for 120 år siden, er dette et omfattende problem i landet.

Forholdene er særlig ille i delstaten Pará. Arbeiderne tvinges til å jobbe på avsidesliggende steder, og ofte er det tilfeldigheter som avgjør om det blir oppdaget.

Brasilianske myndigheter har opprettet et eget organ som skal bekjempe slaveri. Egne inspeksjonsgrupper aksjonerer jevnlig, men resultatene er nedslående.

Så langt i 2008 er det utført 20 aksjoner mot slavearbeid i delstaten. Agenter har kontrollert 45 gårder og plantasjer og til sammen 525 slavearbeidere er blitt funnet og satt fri.

I hele landet er det utført 76 operasjoner og 3213 arbeidere er satt fri fra slavelignende arbeidsforhold.

Departementets oversikt viser at 28.700 personer er løslatt fra slavelignende arbeidsforhold siden 1995. I perioden 2003-2007 er 21.800 personer løslatt i delstaten Pará.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere