*Nettavisen* Nyheter.

Bryter med det irakiske råd

Foto: (Foto. Scanpix/AP Photo/Manish Swarup)

Gjenoppbyggingen av Irak fikk et skudd for baugen da den sjiamuslimske representanten Mohammed Bahr al-Uloom i Iraks styrende råd lørdag kunngjorde at han trekker seg fra rådet.

30.08.03 21:59

Iraks styrende råd er hovedorganet for de mange organisasjoner og grupper som samarbeider med det amerikanske okkupasjonsregimet. Sjiamuslimenes deltakelse regnes som svært sentral for at rådet skal kunne spille en rolle i gjenoppbyggingen av Irak, melder NTB-AFP.

Protest

Mohammed Bahr al-Uloom kunngjorde at han stopper arbeidet i rådet i protest mot attentatet fredag som tok livet til en ledende sjiamuslim i Irak og 106 andre.

- Likegyldigheten i arbeidet med å beskytte sjiamuslimske helligdommer gjør at jeg trekker meg fra det regjerende rådet, sa Bahr al-Uloom lørdag, ifølge AFP.

Det går tydelig fram at han bebreider de USA-ledete koalisjonsstyrkene for angrepet mot moskeen i Najaf.

At Bahr al-Uloom trekker seg fra rådet, er et alvorlig tilbakeskritt i arbeidet med gjenoppbyggingen av Irak.

USA-oppnevnt

Bahr al-Uloom er ett av ni USA-oppnevnte medlemmer av det irakiske rådet. Den 80 år gamle shia-lederen betegnes som liberal. I 1991 flyktet han til Iran. Først etter Saddam Husseins fall i april, returnerte han til Irak.

Nå mener han at USA har vendt det døve øret til kravene om bedre sikkerhet rundt de sjiamuslimske helligdommene i Najaf.

Fire personer med tilknytning til al-Qaida er pågrepet i forbindelse med fredagens angrep.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.