BT: Terrorister krever 180 mill. for norsk gissel på Filippinene

BORTFØRT: Norske Kjartan Sekkingstad er blant fire gisler på Filippinene. Ifølge Bergens Tidende skal gisseltakerne ha krevd 180 mill. for dem.

BORTFØRT: Norske Kjartan Sekkingstad er blant fire gisler på Filippinene. Ifølge Bergens Tidende skal gisseltakerne ha krevd 180 mill. for dem. Foto: Privat

Gruppen som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene krever løsepenger i en ny video, melder Bergens Tidende.

03.11.15 15:23

En ny video av de fire gislene, som ble bortført på Filippinene 22. september, er lagt ut på nettet i dag, skriver Bergens Tidende.

Ett av gislene er nordmannen Kjartan Sekkingstad fra Sotra utenfor Bergen.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ringe 02060.

Bortført fra feriested

I videoen, som Nettavisen også har sett, leser hvert av de fire gislene opp terrorgruppen Abu Sayyafs krav om løsepenger: Én milliard pesos for hvert av gislene.

(Saken fortsetter under.)

Det utgjør rundt 180 millioner norske kroner med dagens kurs.

«Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige», sier Sekkingstad i videoklippet.

En ekspert Nettavisen har snakket med mener det er vanlig at gisseltakere på Filippinene krever astronomiske summer.

Da det ble kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var kidnappet av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), uttalte statsminister Erna Solberg (H) at Norge ikke betaler ut løsepenger til terrorister.

Statsministerens kontor (SMK) sier til Nettavisen at de ikke kan gi en kommentar på nåværende tidspunkt.

Tidligere har Nettavisen, og andre medier, publisert videoen som viser når Sekkingstad og tre andre vestlige personer blir tatt som gissel.

Terrororganisasjonen, som har sverget troskap til Den islamske stat (IS), har også selv vist frem alle gislene som ren propaganda. Minst to personer skal også være pågrepet for bortføringen av de fire gislene.

– Hyller Gud og Muhammed på arabisk

56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal ved Mindanao, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor, skriver Bergens Tidende.

Ifølge avisen blir også de tre andre gislene truet i den ett og et halvt minutt lange videoen. Opptaket avsluttes med nye trusler på engelsk, og en hyllest på arabisk til Gud og profeten Muhammed, skriver BT.

Her i Norge har regjeringen foreslått å øke budsjettet til Politiets sikkerhetstjeneste betydelig. Statsminister Erna Solberg (H) uttalte nylig til Nettavisen at det er en utfordring med muslimsk ekstremisme.

UD: Staten betaler ikke løsepenger

Utenriksdepartementet (UD) sier de er kjent med videoen, men understreker at det er uaktuelt å utbetale løsepengene.

- Vi er kjent med videoen, men ønsker ikke å kommentere innholdet nærmere. Vår holdning til løsepenger er velkjent: Staten betaler ikke løsepenger, sier kommunikasjonssjef UD Frode O. Andersen til Nettavisen.

- Dette er en kidnappingssak, og det er ikke naturlig at UD kommenterer saken fortløpende. Vårt hovedfokus er på de bortførtes liv og helse, og på arbeidet for å få dem frigitt. Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og vi har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herunder canadiske og filippinske, sier Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.