RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bunkers-bomber til Israel

Sist oppdatert:
USA vil selge 100 av sine mest effektive presisjonsbomber til Israel. - Et middel for å true Iran, mener analytikere.

Salget vil skje til tross for internasjonale bekymringer om at Israel vil bruke våpnene til å angripe Iran, melder BBC.

- Et kjernefysisk Iran er Israels største trussel. Og Iran vil utvilsomt føle seg truet om dette våpensalget blir en realitet. Alle parter vet jo at bombing kan komme på tale, sier Nupi-direktør Sverre Lodgaard til TV 2 Nettavisen.

Den amerikanske kongressen har 30 dager på seg til å avvise salget, men dette skjer sjelden.

Kraftig skyts
Presisjonsbombene er konvensjonelle våpen med kraftige stridshoder. Bombene kan bore seg gjennom seks meter betong eller hele 30 meter jord.

Dermed kan de brukes mot militære bunkerser eller andre typer anlegg under bakkenivå.

Israels mlitære F 15-fly er utstyrt for å føre bombene.

Militære muskler
Våpensalget er verdt 30 millioner dollar for USA.

Enkelte analytikere hevder imidlertid at USAs intensjon med våpenavtalen er å bygge opp militære muskler for å støtte opp under det diplomatiske presset mot Iran, skriver BBC.

- Sjansen for at de europeiske forhandlingene med Iran fører fram, er liten. Iranerne vil ha sikkerhet, og fordi det er USA som truer Iran, er det bare amerikanerne som kan gi denne sikkerheten, sier Nupi-direktør Lodgaard.

- Bombing en mulighet
Iran nekter å gi opp sitt program for anriking av uran, og USA har beskyldt landet for å bruke programmet til å dekke over produksjon av atomvåpen.

- Jo lenger tid som går, jo lenger kan Iran drive programmet. Så lenge utviklingen av atomprogrammet fortsetter, kan amerikanerne kjøpe seg tid ved bombing, sier Lodgaard.

«Ingen angrepsplaner»
Både USA og Israel kan være interessert i å angripe Iran, ifølge Lodgaard.

- Om dette våpensalget har sammenheng med dette, vil jeg ikke si noe om. Men at bombing av Iran kan bli aktuelt, er det ingen tvil om, sier Nupi-direktøren.

Ifølge israelske myndigheter har landet ingen planer om å gå til angrep mot Iran.

- Viktig salg
Ifølge the Defense Security Cooperation Agency, en underavdeling av det amerikanske forsvarsdepartementet, er våpensalget viktig for USA:

- Det foreslåtte salget vil bidra til USAs utenrikspolitikk og nasjonale sikkerhet ved å hjelpe til med å forbedre sikkerheten til et vennligsinnet land som har vært, og er, en viktig kraft for økonomiske fremskritt i Midtøsten, skriver byrået i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere