*Nettavisen* Nyheter.

Burma frykter 10.000 døde

Foto: Scanpix

Burmas militærjunta opererer nå med 10.000 døde og har takket ja til utenlandsk nødhjelp.

05.05.08 19:56

Juntaen har gitt et «forsiktig, grønt lys» til tilbudene om internasjonal hjelp etter syklonkatastrofen, opplyser FN. Samtidig sier en diplomat til Reuters at burmesiske myndigheter antar at 10.000 mennesker er døde etter stormen.

FN karakteriserer situasjonen i landet som kritisk.

- FN forbereder nå hjelp som skal leveres og transporteres til Burma så fort som mulig, sier Paul Risley i Verdens matvareprogram (WFP) til Reuters.

Brutt sammen
USA boikotter militærregimet, men bidrar med nødhjelp gjennom WFP og andre frivillige organisasjoner. Flere land i Sørøst-Asia sender nå nødhjelp til Burma.

Norsk Folkehjelp får ikke kontakt med sine kontaktpersoner, etter at strøm- og telefonnettet har brutt sammen.

- Vi vet foreløpig like lite som alle andre om situasjonen i Burma, sier seniorkonsulent Ivar Christiansen til Nettavisen.

Organisasjonen driver hovedsakelig langsiktig hjelpearbeid, og har ingen konkrete planer om nødhjelp til Burma.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omfattende problemer
Det offisielle tallet på døde er 3.934, mens minst 3.000 mennesker er savnet. Myndighetene har fremdeles ikke nådd fram til de hardest rammede områdene i deltaet der syklonen rammet i helga. Det er ventet at tallet på døde vil stige i dagene framover, og militærregimet får knusende kritikk for å være for trege med hjelpearbeidet.

I tillegg har prisene på mat og olje skutt i været etter syklonen, noe som skaper ekstreme problemer for landets lutfattige befolkning. Trolig trenger flere hundre tusen mennesker husly og drikkevann.

Burma eksporterer også ris til flere andre land, og dersom eksporten stopper opp vil dette skape problemer for land som Sri Lanka og Bangladesh. Trolig vil dette også føre til høyere priser på ris globalt sett.

Folkeavstemning
Juntaen har styrt landet med jernhånd i 46 år og har ved en rekke anledninger vært gjenstand for sterk kritikk fra internasjonale organisasjoner og vestlige myndigheter. Juntaen har allerede sagt at de kommer til å gjennomføre en planlagt folkeavstemning den 10. mai.

I folkeavstemningen skal det stemmes over en ny grunnlov, en lov kritikerne hevder vil styrke militærets makt ytterligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.