*Nettavisen* Nyheter.

Burma: Visumkontoret tar ferie

Foto: Scanpix

Nødhjelpseksperter må vente minst fire dager til før de kommer inn i det syklonherjede landet.

09.05.08 13:40

Vestlige hjelpearbeidere må vente minst fire dager til før de eventuelt får komme inn i det syklonrammede Burma. Grunnen er at den burmesiske ambassaden i Bangkok tar ferie.

Ferietid
FN-personell og reisebyråer sier at de har blitt fortalt av ambassaden at søknader om visum ikke vil bli behandlet før mandag eller tirsdag neste uke. Frustrasjonen øker dermed blant vestlige hjelpearbeidere som ønsker å komme inn i landet for å hjelpe de 1,5 millioner menneskene som ble rammet av syklonen Nargis for en uke siden.

- Dette er en fire dagers utsettelse som ikke burde finne sted. Det er for lang tid å vente for mennesker som lever i en så vanskelig situasjon, sier Paul Risley, talsmann for FNs matprogram til Reuters.

Mange venter i Bangkok
FN og andre humanitære organisasjoner har mellom 30 og 40 nødhjelpseksperter som står i kø for å få visum, de fleste i Bangkok. I en uke har militærjuntaen i Burma nektet å slippe inn hjelp, noe som har opprørt hjelpeorganisasjoner og regjeringer verden over.

Juntaen sa fredag ja til forsendelser med nødhjelp, men at det ikke er behov for utenforstående hjelpearbeidere.

- Myanmar (Burma) er for øyeblikket ikke i en posisjon der vi trenger å motta rednings- eller informasjonsteam fra utlandet. Men Myanmar prioriterer å ta i mot nødhjelp og vil distribuere den i de syklonrammede områdene ved egen hjelp, opplyste landets utenriksdepartementet i en pressemelding fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ubekreftede rapporter forteller at befolkningen må betale for nødhjelpen de får.

I tillegg til å ikke ville utstede visum til hjelpearbeidere, er det også vanskelig for fly med nødhjelp å få landingstillatelse i det militærstyrte landet.

Tradisjon
Årsaken til ferien er den thailandske feiringen av starten på rissesongen, en 700 år lang tradisjon. Offentlige tjenester holdt stengt fredag, men butikker og andre åpnet som normalt.

Syklonen og den påfølgende tidebølgen tok livet av så mange som 100.000 mennesker anslår FN. Det offisielle tallet fra burmesiske myndigheter er på nesten 22.500 døde og 41.000 savnede. I tillegg anslår FN at 1,5 millioner mennesker trenger hjelp, som rent drikkevann og tak over hodet, dersom ikke dødstallet skal stige katastrofalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.