RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Bush: - Folkeretten?

George W. Bush mener USAs forpliktelser om frihandel gjennom WTO ikke gjelder i Irak, og avfeier folkeretten. - Folkeretten? Jeg tror jeg må ringe advokaten min, sa han hånlig.

Presidenten avviser tvert all kritikken av at USA har utelukket krigsmotstanderne fra å delta i budrunden om lukrative kontrakter om gjenoppbygging av Irak.

Beslutningen har møtt massiv kritikk fra blant andre Russland, Frankrike, Tyskland, Canada og Kina. Og EU-kommisjonen har varslet at den vil undersøke om beslutningen strider med USAs forpliktelser gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Multinasjonalt organ
Men USA hevder de amerikanske okkupasjonsmyndighetene i Irak (CPA) er et multinasjonalt organ, ikke en del av den amerikanske regjeringen, og at WTO-forpliktelsene derfor ikke gjelder for Irak-kontraktene.

Eksperter nyhetsbyrået Reuters har snakket med er imidlertid usikre på om WTO vil godta en slik posisjon, i og med at CPA nesten utelukkende blir finansiert av USA.

President Bush, som under valgkampen fremstilte seg selv som en sterkt tilhenger av frihandel, forsvarte torsdag beslutningen om å utelukke krigsmotstanderne.

- Det er svært enkelt. Våre folk risikerte sine liv. Vennligsinnede folk fra koalisjonen risikerte sine liv. Derfor skal kontraktene reflektere det, og det er det de amerikanske skattebetalerne venter.

Avfeide Schröder
Bush avviste med et skuldertrekk den tyske forbundskansleren Gerhard Schröders erklæring om at anbudsrunden for kontraktene må forholde seg til folkeretten.

- Folkeretten? Jeg tror jeg må ringe advokaten min, sa han hånlig.

EU-kommisjonen kritiserer USA for å bruke splitt og hersk-metoder i Europa ved å nekte å gi motstandere av Irak-krigen kontrakter. I en usedvanlig skarp kritikk advarte EU-kommisjonen torsdag USA mot å "åpne gamle sår".

- USA legger seg på en lite konstruktiv linje ved å vende tilbake til tidligere argumenter og holde fast ved gamle skillelinjer, sa EUs britiske utenrikskommissær Chris Patten.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest