*Nettavisen* Nyheter.

Bush: - Jeg har en plan

Foto: EPA

President George W. Bush skal jobbe bade militært og politisk for å sikre at amerikanske tropper kan komme hjem fra Irak.

25.06.05 12:17

I sin ukentlige radiotale til det amerikanske folk lørdag, la president Bush frem hovedtrekkene i planen som skal skape ro og stabilitet i Irak. Demokratene frykter at Irak-krigen skal bli en hengemyr, melder Reuters.

Todelt plan
Lørdag kom Bush med sin todelte plan, hvorav den ene delen består i å trene opp irakere til å håndtere sin egen sikkerhet.

- Vår militære strategi er klar. Vi skal trene irakiske sikkerhetsstyrker så de kan forsvare sin frihet og beskytte sitt folk. Deretter skal våre tropper returnere hjem til den æren de har fortjent, sa Bush i radiotalen.

Den andre delen av planen retter seg mot den politiske utviklingen.

- Vi skal fortsette å hjelpe irakerne med å bygge institusjoner for et stabilt demokrati, sa Bush ifølge Reuters.

Mister støtte til krigen
Talen til Bush ble holdt dagen etter at den irakiske statsministeren, Ibrahim al-Jaafari, besøkte det Hvite Hus i Washington D.C. Etter besøket nektet statsministeren å legge frem en timeplan for tilbaketrekkingen av de amerikanske styrkene.

Mens antall drepte amerikanske soldater har oversteget 1700, viser meningsmålinger at et knapt flertall av amerikanske velgere er i mot krigen i Irak. Demokratene har den siste tiden forsterket kritikken av Bushs Irak-politikk og anklager ham for å ikke følge opinionen.

- Hengemyr
Zbigniew Brzezinski, tidligere sikkerhetsrådgiver for President Jimmy Carter, gjentok Senator Edward Kennedy sin påstand tidligere denne uken, om at Irak nå har blitt en hengemyr for amerikanerne.

- Vår nasjon (¿) fortjener en ærlig forklaring på hvordan vi endte opp i Irak. Og vi fortjener en realistisk definison på krigens sukess som i økende grad har blitt en hengemyr, sa Brzezinsky og la til:

- Dessverre får vi ingen av delene fra Bush-administrasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.