RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush: - Suksess i Irak

Sist oppdatert:
USAs president kaller tilbake 5.700 soldater innen jul.

Natt til fredag holdt USAs president, George W. Bush, tale for det amerikanske folk om Irak-krigen. Som ventet annonserte han at 5.700 soldater får vende hjem innen jul.

Samtidig sa han at flere tilbakekallinger er avhengig av suksess i det krigsrammede landet.

- Jo mer suksessfulle vi er, jo flere amerikanske soldater kan vende hjem, sa Bush i talen, ifølge AP.

Presidenten står fast på at opptrappingen av soldater i Irak har gitt klare resultater og gjort enkelte områder tryggere.

21.500 soldater
Talen kommer få dager etter at general David Petreaus som leder koalisjonsstyrkene i Irak, leverte sin rapport til den amerikanske kongressen. Under knallharde utspørringer fra både demokrater og republikanere forsvarte Petreaus USAs strategi i Irak.

Ikke uventet støttet Bush general Petreaus som mener en tidsramme for uttrekking vil ha katastrofale konsekvenser.

Presidenten støtter forslaget om å tilbakekalle rundt 21.500 soldater til innen neste juli, men antallet soldater vil da fremdeles være det samme som før den mye omtalte opptrapping tidligere i år.

Republikanerne svikter Bush
Den politiske støtten til Bush fortsetter å smuldre vekk, og selv flere av hans partifeller i Kongressen krever nå en klar tidsramme for tilbaketrekking.

Til tross for dette står Bush fast ved sin strategi, og han ber sine politiske motstandere om å samles rundt hans strategi for å sikre stabilitet i Midt-Østen.

- Uansett hvilket parti du tilhører, uansett hvor du står i debatten om Irak, burde vi bli enige om at Amerika har en vesentlig interesse i å hindre kaos og bringe håp til Midt-Østen, sa presidenten.

- Veien fremover som jeg har beskrevet i kveld, gjør det mulig, for første gang på flere år, for alle parter å bli enige, sa Bush som håper å samle politisk støtte til sin strategi i Irak.

- Endeløs krig
Det er stor motstand mot presidentens plan, og nattens tale vil sannsynligvis ikke forandre dette.

- Det amerikanske folket mistet tiltro til presidentens lederskap i Irak for lenge siden, fordi hans retorikk ikke stemmer med virkeligheten i Irak, svarte Nancy Pelosi som leder Representantenes hus.

- Valget står mellom demokratenes plan for en ansvarsfull tilbaketrekking og presidentens plan for en endeløs krig i Irak, sa Pelosi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere