Bush: - USA må lede verden

For å få slutt på tyranniet i verden må USA fortsette å lede an, mener president George W. Bush. Se web-TV her.

01.02.06 10:23

Til tross for voksende motstand på hjemmefronten, valgte president George W. Bush å gå på offensiven under sin tale til nasjonen natt til onsdag.

-Den eneste måten å beskytte innbyggerne våre og trygge freden på er gjennom å ta ledelsen. Det vil USA fortsette med, sa Bush i den direktesendte talen natt til onsdag.

-I utlandet er vi opptatt av et historisk og langsiktig mål: Å få slutt på tyranniet i verden. Noen ser på dette som misforstått idealisme, men USAs framtid avhenger av det, hevdet Bush.

Se web-TV her (abonnement)

- Gir ikke opp
Bush sliter for tiden med dårlig oppslutning i det amerikanske folket, og vanskelige spørsmål som Irak, Iran, oljepris og budsjettunderskudd.

Men i årstalen «State of the Union» fastslo han at USAs posisjon er sterk. Det var få nye temaer. I stedet valgte Bush å hamre videre på temaer han har vært gjennom før, for eksempel kampen mot terror og diktaturer.

- Diktaturer skjuler terrorister, nører motsetninger og radikalisme og forsøker å få masseødeleggelsesvåpen. Demokratier erstatter motsetninger med håp, respekterer individets rettigheter og sine naboer, og går med i kampen mot terror, sa Bush.

Han advarte mot isolasjonistiske krefter i USA.

- Vi finner ikke sikkerhet ved å løpe fra løftene våre og trekke oss tilbake. Lar vi disse ondskapsfulle angriperne være i fred, kommer de ikke til å gi oss fred. Tilbaketog gir ingen ære, sa han.

Han hevdet også at USA vil vinne krigen i Irak.

- Fienden er brutal, men har ikke greid å stoppe frammarsjen av demokrati, sa han.

Iran
Han understreket at USA ikke kunne godta at Iran forsøker å skaffe seg atomvåpen

-- Verden kan ikke tillate at regimet i Iran skaffer seg atomvåpen. USA vil gjøre sitt for å få verden til å stille seg bak kravet om å møte disse truslene, sa Bush.

Han appellerte samtidig direkte til innbyggerne i Iran.

- Vi respekterer retten dere har til å velge deres egen framtid og vinne friheten. USA håper en dag å kunne bli den nærmeste vennen til et fritt og demokratisk Iran, fortsatte han.

Sterk økonomi
Han mente den amerikanske økonomien er sterk, og viste til at det er skapt 4,6 millioner arbeidsplasser de siste to og et halvt årene, mer enn i Japan og EU til sammen.

Bush mener det er nødvendig å gjøre de siste årenes skattekutt permanente for å opprettholde denne styrken.

Bush la imidlertid vekt på at det må begrense de offentlige utgiftene, og foreslår en kommisjon for å utrede utviklingen i statsfinansene, etter at underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet de siste årene har steget til tidligere uante størrelser.

Alternativer til olje
Presidenten la også vekt på at det må gjøres mer for å finne alternativer til importert olje, som det siste året har steget til rekordnivåer. - Amerika er avhengig av olje som ofte er importert fra ustabile deler av verden, sa Bush.

Han nevnte både utslippsfrie kullkraftverk, sol- og vindkraft og atomkraft.

Han vil også ha økt forskning på hybrid- og el-biler, samt bruk av etanol som drivstoff for biler.

Her kan du lese hele talen (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.