RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush advart om Irak-bløff

Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed
Sist oppdatert:
En etterretningsrapport fra februar 2002 advarte Bush om at den påståtte forbindelsen mellom Al-Qaida og Irak trolig var løgn.

Et al-Qaidamedlem i amerikansk fangenskap ble utpekt som mulig bløffmaker flere måneder før medlemmene av Bush-administasjonen begynte å bruke uttalelsene hans til å underbygge påstander om at Irak hadde lært opp al-Qaidamedlemmer.

Det går fram av nylig offentliggjorte deler av en etterretningsrapport fra Defense Intelligence Agency, melder The New York Times.

I etterretningsrapporten fra februar 2002 står det at fangen Ibn al-Shaykh al-Lili «trolig forsøkte å villede forhørslederne» med påstander om at Irak støttet Al-Qaidas våpenopplæring.

Uten å nevne Lili ved navn brukte både president Bush, visepresident Cheney, daværende utenriksminister Colin L. Powell og andre medlemmer av regjeringen opplysningene om at Irak drev opplæring av Al-Qaidamedlemmer i offentlige uttalelser.

I en tale i Cincinnati i oktober 2002 uttalte Bush at «vi har erfart at Irak har lært opp medlemmer av Al-Qaida i produksjon av bomber og bruk av gift og gass.»

Det er senator Carl Levin fra Michigan (Demokrat) som har offentliggjort opplysningene. Han mener Bush-administrasjonen misbrukte etterretningsmateriale for å rettferdiggjøre krigen i Irak, melder The New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere