Gå til sidens hovedinnhold

Bush ba om godt vær

- USA kan ikke ha et godt forhold til Europa uten et godt forhold til Tyskland, sa president George W. Bush etter møtet med Gerhard Schrøder i vinterkalde Mainz.

Under en lunsj etter møtet med Schrøder i Mainz onsdag pekte Bush på at Europa-turen hans denne uka er hans første reise i sin andre presidentperiode.

- Med denne reisen vil jeg si at tidligere uenighet ligger bak oss, sa Bush.

Han understreket at forholdet til Tyskland var viktig for USA.

- Det skyldes at Europa er livsviktig for USA. Det er i mitt lands interesse at Europa er sterkt. Og vi kan ikke ha et godt forhold til Europa uten et godt forhold til Tyskland, sa Bush.

- Jeg hever mitt imaginære glass til skål, sa avholdsmannen Bush.

Konflikten om Irak skapte en isfront mellom Schrøder og Bush i 2003 etter at Schrøder sa nei til å la tyske soldater delta i en invasjonsstyrke uansett hva FNs sikkerhetsråd bestemte seg for.

Iran
Under møtet før lunsjen diskuterte Bush og Schrøder blant annet klimapolitikk, Irans atomprogram og Irak. Bushs Europa-tur er et forsøk fra amerikanernes side på å bedre forholdet til de europeiske landene etter Irak-krigen. I et avisintervju onsdag gjentok Schrøder at Tyskland ikke vil sende soldater til Irak.

- President Bush kjenner vårt standpunkt, og respekterer det, sier han til avisen Allgemeine Zeitung ifølge AP.

Tyskland støttet likevel beslutningen i Nato tirsdag om å styrke opplæringen av irakiske soldater.

George W. Bush hevdet på sin side at verdens ledere må komme med et samlet budskap dersom Iran skal overtales til ikke å utvikle atomvåpen. Han avviste samtidig at USA truer Iran.

- Iran er ikke Irak. Vi har akkurat startet den diplomatiske innsatsen Jeg vil takke våre venner for å at de leder dette arbeidet. Vi vil arbeide med dem for å overbevise mullaene om at de må oppgi atomprogrammene, sa Bush.

Protesterte
I god avstand fra palasset der møtet fant sted, ropte rundt 500 protestanter slagord mot USA i vinterkulda. Det var langt færre enn det arrangørene hadde håpet på. Minst 10.000 politimenn er på plass i Mainz for å holde demonstrantene i sjakk.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus