RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bush ber om 170 mrd.

Sist oppdatert:
USAs krigføring i Irak og Afghanistan koster dyrt, og president George W. Bush ber nå Kongressen om en ekstrabevilgning på 170 milliarder kroner.

Bush bryter dermed sitt tidligere løfte om ikke å be om mer penger før valget i november.

- Selv om vi ikke kjenner de eksakte kostnadene for neste års operasjoner, indikerer de siste hendelsene på bakken og de økte utfordringene våre styrker står overfor, at det er nødvendig å planlegge for alle eventualiteter, medgir Bush.

- Vi må forsikre oss om at finansieringen og ressursene for våre styrker ikke blir avbrutt, legger Bush til i en kunngjøring.

Høy pris
Om Kongressen gir klarsignal, vil Pentagon kunne gjøre nytte av ekstrabevilgningen fra 1. oktober da budsjettåret 2005 innledes.

De 170 milliarder kronene Bush nå ber om, kommer på toppen av de nærmere 1.100 milliarder kronene han de siste to årene har brukt på Afghanistan og Irak.

Amerikanske tjenestemenn og ledere er samtidig klar over at okkupasjonen og gjenoppbyggingen av Irak kommer til å koste amerikanske skattebetalere betydelig mer i årene framover.

- Dette er ikke penger ment for Irak, dette er penger ment for våre styrker, understreker Tom DeLay som er majoritetsleder for republikanerne i Representantenes hus.

For lite
Andre tror ekstrabevilgningen Bush nå ber om er for liten til å dekke de faktiske utgiftene til USAs militære nærvær i Irak og Afghanistan.

- For å være helt ærlig så tror jeg dette blir for lite, sier den republikanske kongressrepresentanten Bill Young.

Kilder i Bush-administrasjonen er av samme oppfatning, men håper de 170 milliarder kronene Bush nå ber om i alle fall vil rekke til neste år. Da vil Det hvite hus be om mellom 340 og 510 nye milliarder.

Skjuler kostnadene
Kritikerne anklager Bush for å forsøke å skjule krigføringens virkelig pris, ved å unnlate å be Kongressen om å bevilge det man alt nå vet militæroperasjonene vil koste.

- Bush-administrasjonen hevdet at de ikke trengte mer penger til Irak. Nå ser vi at dette løftet var usant. Dette er et nytt bevis på at det hersker full forvirring i Det hvite hus når det gjelder planleggingen av Irak-krigen, sier senator Frank Lautenberg som representerer demokratene.

Bushs bønn om ekstra milliarder kommer bare én dag etter at Pentagon medga at 138.000 amerikanske soldater ville bli værende i Irak, minst til utgangen av 2005.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere